Foto: Arriva

In het kader van het plan om passagierstreinen te laten rijden tussen Veendam en Stadskanaal onderzoekt de provincie in hoeverre het mogelijk is om Arriva en museumspoorlijn STAR gelijktijdig gebruik te laten maken van het spoor.

Daarbij onderzoekt de provincie momenteel de mogelijkheid om de Arriva-treinen van maandag t/m zaterdag te laten rijden en de STAR-stoomlocs alleen nog maar op zondagen. Dan rijden de Arriva-treinen niet tussen Veendam en Stadskanaal.

Het voorstel wordt gedaan omdat STAR niet erop zit te wachten het spoor met Arriva te delen. Als Arriva en STAR gelijktijdig op het spoor rijden maakt dit onderdeel uit van het hoofdspoor en moeten de vrijwillige machinisten van de museumspoorlijn extra papieren halen. De kosten daarvoor kan de STAR niet dragen.

Gedeputeerde Fleur Gräper ziet in het provinciale voorstel een oplossing omdat STAR dan op zondagen het alleenrecht heeft op het spoor en niet aan de voorwaarden voor het hoofdspoor hoeft te voldoen. Er kruisen dan geen reguliere treinen. Reizigers tussen Veendam en Stadskanaal kunnen op zondag eventueel worden vervoerd per bus.

In 2019 moet er een besluit rond de spoorlijn liggen. Uiterlijk in 2022 moet er gestart worden met de aanleg van het spoor, want dan zijn de RSP-gelden van 65 miljoen euro voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn nog beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *