Het interieur van een GTW-trein. Foto: Arriva

Er dreigen nieuwe vakbondsacties bij de treinmachinisten van Arriva in het noorden. Vakbonden FNV Spoor, CNV en VVMC zijn het niet eens met het CAO-bod van de diverse vervoerders.

Het gaat om de CAO Multimodaal. Deze CAO geldt voor spoorpersoneel van de regionale vervoerders en enkele streekvervoerders. Buschauffeurs van Qbuzz in Groningen en Drenthe vallen hier niet onder. Zij worden, net als de meeste van hun collega’s in het land betaald volgens de CAO Streekvervoer,

De vakbonden eisen voor Multimodaal dat de lonen meestijgen met de hoge inflatie. Volgens de bonden bieden de werkgevers veel minder dan dat. Nu hebben de bonden een ultimatum gesteld voor een goed loonbod. Komt dat er niet, dan volgen er ‘publieke acties’.

Wat die precies inhouden en wanneer het ultimatum afloopt, is niet bekend. Het zou zomaar kunnen zijn dat buschauffeurs tegelijk met het spoorpersoneel gaat staken in januari. Er wordt momenteel ook gesproken over een nieuwe CAO Streekvervoer, welke vanaf januari in zou moeten gaan. Bij de besprekingen voor die CAO volgden de laatste jaren ook regelmatig acties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *