De Arbeidsinspectie heeft kritiek geuit op de manier waarop Qbuzz omgaat met de veiligheid van de buschauffeurs op buslijnen 72 en 73 naar Ter Apel. Dat schrijft de inspectie in een rapport.

Dat rapport is geschreven na een langdurig onderzoek dat tussen vorig jaar november en juli dit jaar werd gedaan. Vakbond FNV heeft het rapport weten te bemachtigen en besloot de conclusies met het twaalf pagina’s tellende rapport vrijdag naar buiten te brengen.

De vakbond is boos, men claimt niet te hebben geweten van het bestaan van dit rapport. De Arbeidsinspectie concludeert onder meer dat er geen agressie- en geweldstraining met alle chauffeurs is gedaan, dat een aantal vertrouwenspersonen leidinggevenden zijn en daarmee niet onafhankelijk en dat Qbuzz geen plan van aanpak heeft om agressie en geweld te beperken op beide buslijnen.

Op 14 juli heeft de Arbeidsinspectie Qbuzz de brief gestuurd nadat twee dagen eerder officieel werd vastgesteld dat de Arbeidsomstandighedenwet werd overtreden. Qbuzz heeft tot 1 december de tijd om met een plan van aanpak te komen en een goede regeling rond de vertrouwenspersoon te hebben en tot 1 december volgend jaar de tijd om ervoor te zorgen dat iedereen de training rond agressie en geweld heeft gehad.

FNV-bestuurder Edwin Kuiper denkt niet dat Qbuzz op 1 december aan de eisen van de Arbeidsinspectie zal voldoen. “We hebben niets gezien van maatregelen, verbeteringen of excuses vanuit de werkgever. Juist als het om veiligheid gaat heb je een werkgever nodig die de zaken serieus neemt, die achter de werknemers staat. Het vertrouwen van de chauffeurs in hun werkgever is flink aangetast.”

Qbuzz zegt dat de FNV wel degelijk van het rapport wist. “Omdat onze medewerkersvertegenwoordiging en de FNV het rapport hebben, is het niet stilgehouden”, zegt Arjan van Dijk van de vervoerder. Volgens hem zijn op alle punten uit het inspectierapport verbeteracties ingezet. “Ook dat is bekend, dus de framing van de FNV klopt niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *