Arriva is gestart met de aanbesteding voor vier nieuwe waterstoftreinen voor de Noordelijke Nevenlijnen. Donderdag zetten Arriva-directeur Anne Hettinga en de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk hiervoor hun handtekening.

De treinen zullen, zo is de bedoeling, uitsluitend op de verbindingen in Groningen in worden gezet. De provincie heeft medeondertekend omdat het aan de aanschaf meebetaalt. Ook wordt er financieel bijgedragen vanuit het Nationaal Programma Groningen (7 miljoen euro), de EU (5,8 miljoen euro) en de Rijksoverheid (15 miljoen euro).

Treinen op waterstof worden in Groningen gezien als de beste manier om het regionale spoor te verduurzamen. Er zal daarbij groene waterstof worden gebruikt. Den Haag betaalt 5 miljoen euro voor de installatie van een waterstoftankstation.

Het is de bedoeling dat er in 2024 kan worden gestart met de bouw van de treinen door de nog te bepalen fabrikant. In 2027 moeten ze dan uiteindelijk gaan rijden in reizigersdienst, waarbij het de eerste zero-emissietreinen op niet-geëlektrificeerd spoor in Nederland zullen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *