De vervoerders verenigd in de VWOV zijn furieus op vakbonden FNV en CNV nadat ze vandaag aan hebben gekondigd dat er van woensdag t/m vrijdag gestaakt gaat worden in het landelijk busvervoer. Daardoor komt onder meer het TT-vervoer deels in gevaar.

VWOV-voorzitter Fred Kagie zegt in een verklaring: ‘We hebben ons de afgelopen dagen enorm ingespannen om de bonden verder tegemoet te komen. We hebben concrete voorstellen gedaan en tijd gevraagd om deze door te rekenen. Dat is nu weer niet goed. Nu krijgen onze reizigers de volgende staking voor hun kiezen. In een week van hertentamens en grote evenementen zoals de TT in Assen’.

De werkgevers zijn verbijsterd over de houding van de bonden en het verloop van de onderhandelingen. Kagie: ‘Er is een stroming binnen de vakbond die geen deal lijkt te willen. We hebben een intern vakbondsbericht waaruit blijkt dat het uitstel van twee dagen er alleen maar is gekomen om de media en het publiek te beïnvloeden. Er staat onder andere in: ‘(…) als we tegen de pers zeggen dat we die 2 dagen nodig hebben om een allerlaatste kans te benutten om een staking te voorkomen, scoren we weer een extra puntje bij het publiek (…)’.

De VWOV is daarnaast niet te spreken over de houding van de bonden binnen de OV-bedrijven. Kagie: ‘We hebben berichten in ons bezit gekregen waarin vakbondsbestuurders hun leden oproepen om werkwilligen te fotograferen en te filmen. Bij in ieder geval één van de OV bedrijven circuleert onder vakbondsleden een lijst van werkwillige collega’s, deze collega’s worden thuis opgebeld en bedreigd en op het werk genegeerd. Collega’s die bereid zijn te werken, worden op een agressieve manier aangesproken door de vakbond. De werkwillige chauffeurs verdienen wat mij betreft een extra groot applaus.’

Kagie zegt het vervelend te vinden dat reizigers weer de dupe worden van een staking, maar volgens hem is het onmogelijk tegemoet te komen aan de eisen van de bonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *