De belangrijkste bushaltes en OV-knooppunten gaan sinds een tijdje door het leven als hubs. Dit zijn plaatsen waar verblijven en wachten op de bus aangenaam moet zijn. De eerste hubs zijn geopend, en er volgen nog meer in de toekomst. Leerlingen van het Praedinius Gymnasium zijn voor de derde keer gevraagd mee te denken over de hub van de toekomst.

De tweedeklassers mochten voor het Technasium tijdens een schoolopdracht in groepsverband een nieuw ontwerp maken voor de inrichting van P+R Haren, P+R Kardinge, de toekomstige P+R bij Leek en het station in Uithuizen. Ze moesten rekening houden met een aantal basisvoorzieningen die op iedere hub aanwezig zijn, zoals een watertappunt of wifi-netwerk. Buiten die kaders mochten de leerlingen hun gang gaan.

Dat leverde diverse ideeën op, zoals een vrachtwagenparkeerplaats of een hotel bij Leek, een fietsenstalling onder de A28 in Haren en een speeltuin bij het station van Uithuizen.

Steeds keerden een aantal zaken terug: het ontbreken van prullenbakken bij Kardinge (een veelgehoorde klacht tijdens het afnemen van de enquete op de halte) en wachtgebouwtjes met groene daken, al dan niet voorzien van zonnepanelen. Een aantal leerlingen voegden daar nog een extra element aan toe; zij zien op P+R Haren een wachtgebouw voor zich dat voorzien wordt van een soort fietspedalen waar reizigers zelf stroom op kunnen wekken voor het gebouw en hun eigen telefoon.

Dat idee werd ook gedeelde winnaar van de publieksprijs (geheel rechts op de foto), samen met een plan voor een wachtgebouwtje voor Kardinge in de vorm van een terp, dat een knipoog is naar de nabijgelegen Kardingebult. De derde plaats ging naar een relatief simpel wachtgebouw, voorzien van toiletten. De uitslag van de publieksstemming wordt meegenomen naar het besluit dat

Het is niet gezegd dat de ontwerpen ook daadwerkelijk worden gebouwd en op welke plaats dat dan gebeurt. De Provincie Groningen, docenten van school, de gemeente Groningen en het OV-bureau kijken naar punten uit de ontwerpen en stemmen dan volgende week samen voor een officiële beoordeling. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk was enthousiast over de ontwerpen en gaf aan dat men momenteel kijkt naar het daadwerkelijk bouwen van het gebouw dat twee jaar geleden de wedstrijd won.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *