De techniek achter de OV-chipkaart is aan vervanging toe, en de chipkaart verdwijnt misschien binnen enkele jaren. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan vervoerders en andere overheden geschreven, meldt de NOS.

Volgens Van Veldhoven gaat de voorkeur uit naar een moderner systeem. Daarbij wordt gedacht aan het betalen met mobiele telefoon of bankpas. Deze kan de reiziger dan voor de kaartlezer houden, waarbij het saldo centraal wordt bijgehouden. Anoniem reizen moet daarbij mogelijk blijven.

De OV-chipkaart is sinds 2005 op de markt, en wordt sinds 2012 landelijk gebruikt. Daarvoor werd in de treinen met losse kaartjes gewerkt, en in het overige vervoer met de Nationale Strippenkaart. In 2001 en 2002 was er in de stad Groningen als voorloper van de chipkaart een proef met een elektronisch betaalmiddel, de Tripperpas. Bij die pas was het mogelijk om met meerdere mensen op dezelfde kaart te reizen en vond de betaling altijd achteraf plaats via automatische incasso.

De hoop van Van Veldhoven is dat er binnen twee jaar een nieuw systeem kan worden opgestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *