Foto: Provincie Groningen

De onderdoorgang bij het spoor aan de Paterswoldseweg in Groningen is vrijdagmiddag officieel geopend. Een Tesla, door de firma Holthausen uit Hoogezand omgebouwd tot een auto op waterstof reed als eerste door de nieuwe autotunnel.

In de auto zaten gedeputeerde Fleur Gräper- van Koolwijk, wethouder Philip Broeksma, ProRail-regiodirectrice Dorothé Wennekendonk en directeur productie Alfred Siemes van aannemer Bam. De partijen werkten samen aan het project in het kader van de Extra Sneltrein Groningen – Leeuwarden.

De komst van deze sneltrein eind volgend jaar is de directe reden voor de aanleg van de onderdoorgang. De oude spoorwegovergang zou met de extra trein te vaak dicht moeten in de spits. Het spoor heeft nu een dek dwars over de weg heen gekregen en ook de busbaan tussen Hoogkerk en het Hoofdstation heeft nu een eigen dek.

Daarmee is de situatie met eerst de drukke kruising en later de oranje busbrug verleden tijd. Bij het dek is een nieuwe bushalte aangelegd. Voor auto’s is de route ook sneller omdat er geen spoorwegovergang meer is. Automobilisten moeten vrijdag nog wel even wachten tot zij de tunnel mogen gebruiken. Omwonenden en geïnteresseerden mogen d eerste uren rustig kijken tijdens het evenement ‘Dik Doun in Tunnel’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *