Vanaf maandag is het zover. Dan gaat de landelijke draagplicht van niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer in.

Na Pinksteren gaat de gewone dienstregeling weer zoveel als mogelijk van start. Toch zal het minder druk in de bussen zijn, omdat het houden van anderhalve meter afstand in het openbaar vervoer verplicht blijft.

De capaciteit in bussen en treinen zal daardoor afnemen en op drukke lijnen is extra capaciteit nodig. In Groningen en Drenthe haalt Qbuzz daarom oude gelede bussen van stal. Deze zullen voorlopig worden ingezet op lijnen waar normale bussen vaak druk zijn.

Het OV-bureau roept reizigers op de mondkapjes op zorgvuldige wijze te dragen. “Het is een aanvulling op andere hygiënemaatregelen zoals voldoende afstand houden en regelmatig handen wassen. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van een mondkapje”, aldus het bureau.

Reizigers die zonder mondkapje reizen riskeren een boete van 95 euro. De draagplicht geldt voor alle passagiers van 13 jaar en ouder. Buschauffeurs hoeven tijdens het rijden geen mondkapje te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *