De fracties van de VVD en SGP in Provinciale Staten van Overijssel vinden dat de provincies Overijssel en Drenthe Het Rijk moeten vragen mee te betalen aan het verhelpen van de overlast door asielzoekers uit veilige landen in de trein tussen Emmen en Zwolle. De VVD-fractie in Drenthe ondersteunt die oproep.

De zogeheten veiligelanders veroorzaken al jaren een groot deel van de overlast op de zogeheten Vechtdallijnen. Volgens Drents gedeputeerde Cees Bijl zijn de provincies al in gesprek met staatssecretaris Broekers-Knol. Het Overijsselse VVD-statenlid Lex Schukking zegt echter dat er alleen over oplossingen gepraat wordt met de staatssecretaris en nog niet over geld.

Ondertussen ligt er een plan om de veiligheid te verbeteren door middel van een aantal maatregelen, zoals de inzet van meer treinstewards. Dat kost tussen de 1,5 en 2,4 miljoen euro. Er worden nu proeven gedraaid met twee treinstewards op treinen, maar die stewards komen van andere ritten. Die rijden daardoor helemaal zonder stewards.

De VVD in Drenthe overweegt tijdens de statenvergadering op 3 februari een motie in te dienen om de problemen te adresseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *