“Qbuzz krijgt geheime steun van NS”/ 1 minuut leestijd

Qbuzz, de vervoerder die vanaf december het busvervoer in Groningen en Drenthe zal gaan verzorgen, krijgt geheime steun van de NS. Dit schrijft dagblad De Telegraaf in haar krant.

Er bestond de laatste tijd bij concurrende busbedrijven al het vermoeden dat Qbuzz in het geheim financieel gesteund werd door de NS, maar volgens Qbuzz-directeur Rob van Holten zouden de NS in de praktijk niets te maken hebben met Qbuzz.

In een geheime brief van de provincies Groningen en Drenthe staat dat de NS financieel garant staan voor Qbuzz. „Qbuzz heeft voor de financiële draagkracht een beroep gedaan op een van haar aandeelhouders NS Internationaal”, staat er te lezen.

Volgens een woordvoerder van de NS, springt NS Internationaal bij in het geval er iets bij Qbuzz misgaat. Maar volgens NS is dat een eis van de provincies, en is daar zodoende niks mis mee. Directeur Van Holten van Qbuzz verklaart tegenover De Telegraaf: "NS staat niet garant voor onze leningen, maar wel voor ons als we mochten omvallen.”

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot gaat woensdag tijdens een debat met minister Camiel Eurlings, van Verkeer en Waterstaat eisen dat de aanbesteding voor het busvervoer in Groningen en Drenthe wordt teruggedraaid. Hij vindt dat Qbuzz moet worden uitgesloten van de aanbestedingen voor Groningen en Drenthe. Volgens Aptroot gaan ook de NS in de fout, want die zouden volgens hem tot 2011 helemaal geen nevenactiviteiten mogen ondernemen.

Qbuzz won eind mei de aanbestedingen voor het busvervoer in Groningen en Drenthe. De concessie heeft een waarde van achthonderd miljoen euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *