De drie noordelijke provincies en Flevoland zijn bereid om in de komende jaren 220.000 extra nieuwe woningen te bouwen als tegenprestatie voor de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn.

De provincies willen zo een bijdrage leven aan het oplossen van de woningnood. Een dusdanige uitbreiding van het aantal woningen zorgt er daarnaast voor dat de aanleg van nieuwe spoorlijnen rendabeler wordt.

In het noorden wil men voor 9,5 miljard euro in het spoornetwerk investeren. Op dit moment is Noord Nederland alleen bereikbaar via de knoop bij Zwolle. Bij problemen op dat stukje spoor wordt het noorden afgesneden van het spoornet in de rest van het land. In een maandag gepresenteerd plan schrijven de provincies dat de kosten opwegen tegen de baten. Men denkt dat de waarde van de regionale productie van goederen en diensten kan stijgen met ongeveer 24 miljard euro per jaar.

In het plan worden de Lelylijn tussen Groningen en Lelystad en Nedersaksenlijn tussen Groningen en Enschede genoemd. Die eerste moet via Friesland gaan lopen, de laatste via Stadskanaal en Emmen. Hiervoor moet in ieder geval nieuw spoor tussen deze plaatsen gelegd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *