Foto: Bolt

In de stad Groningen zijn de twee nieuwe aanbieders van elektrische deelfietsen van start gegaan.

Het gaat om de partijen GoSharing en Bolt. Zij gaan elk in eerste instantie tweehonderd e-bikes in de verhuur aanbieden. Later volgen in totaal nog tweehonderd. Beide aanbieders zijn de eerste die een vergunning van de gemeente hebben gekregen na succesvolle pilots met bijvoorbeeld de hubfiets op P+R Hoogkerk (welke beschikbaar blijven) en deelfietsen van Bird, welke tijdens het werk aan het tijdelijke Julianaplein werden verhuurd. Bird wilde ook een vergunning, maar verloor de aanbestedingsprocedure.

Bolt en GoSharing gaan beide hetzelfde type fiets als Bird verhuren. Wel zit er bij beide aanbieders een verschil in prijs: Bolt vraagt 15 cent per minuut, GoSharing 24 cent, waarbij er kortingsabonnementen beschikbaar zijn. Beide aanbieders houden op verzoek van de gemeente ook rekening met mensen een een krappere beurs: Stadjerspashouders kunnen bij Bolt een maandabonnement van 10 euro afsluiten, waarmee zij onbeperkt fietsen kunnen huren. Bij GoSharing krijgen houders van een Stadjerspas korting op de eerste ritten.

In tegenstelling tot de deelscooters kunnen de nieuwe fietsen niet overal worden gehuurd en achtergelaten. Binnen Groningen worden rond de 200 zones ingesteld waar huurtransacties plaats mogen vinden. Dit gaat onder meer om locaties bij P+R-terreinen en onderwijslocaties. Het huren van de fietsen gaat via de apps van beide aanbieders en kan alleen gedaan worden door mensen van 16 jaar en ouder, in het bezit van een rijbewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *