Er rijden vrijdag geen treinen van NS in het hele land. De vervoerder neemt dit besluit omdat er dan een regionale staking plaatsvindt in meerdere regio’s.

De NS is bang doordat het om meerdere grote regio’s gaat, geen fatsoenlijke dienstregeling te kunnen rijden. Machinisten en conducteurs komen gedurende de dag immers door het hele land, dus de stakingen zouden door het hele land impact hebben.

De NS kiest er nu voor om daarom de hele dienst stil te leggen, mede op basis van ervaringen met de andere recente stakingen. Wel heeft de NS een nieuwe uitnodiging naar de vakbonden gestuurd om weer in gesprek te gaan over de CAO, waarop de FNV, CNV en VVMC in zijn gegaan.

Dinsdag heeft de NS nog een verbeterd voorstel gedaan, wat door de bonden is afgewezen. In het voorstel staat onder meer een loonsverhoging van vijf procent en wordt er meer ruimte voorgesteld voor verlof en de inflatie.

De NS’ers zijn niet de enige die vrijdag staken, in Groningen en Drenthe (en enkele andere regio’s) wordt gestaakt door buschauffeurs die samen met vakbond FNV ook een betere CAO willen. Dit zorgt er voor dat er weinig openbaar vervoer in Groningen en Drenthe zal rijden op vrijdag. Alleen de regionale treinen van Arriva en mogelijk enkele bussen van Qbuzz zullen dan rijden. Het valt daarmee aan te raden alternatief vervoer te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *