PvdA, D66 en de Partij voor het Noorden in de gemeenteraad van Groningen maken zich zorgen over de voorgenomen verdwijning van lijn 5 door de dorpen Engelbert en Middelbert.

In haar voorstellen voor de nieuwe dienstregeling schrijft het OV-bureau ergens in de loop van volgend jaar van plan te zijn lijn 5 van en haar Harkstede om te leggen via de Hoofdweg, langs Meerstad. Daarmee raken beide dorpen hun bus kwijt. Volgens het OV-bureau omdat chauffeurs en bewoners hebben geklaagd over de ruimte voor de gelede Q-link-bussen in de dorpen.

Bewoners en de dorpsverenigingen kwamen in actie tegen het voorgenomen besluit. Zij voelden zich overvallen, mede omdat er nog weinig contact vanuit bijvoorbeeld de gemeente met hen was geweest. De mogelijkheid van een buurtbusverbinding wordt nu genoemd, bijvoorbeeld het doortrekken van lijn 516 vanuit Harkstede, via de dorpen naar P+R Meerstad. De PvdA vindt dit geen goede optie en wil tijdens de volgende raadsvergadering een motie indienen. De Partij voor het Noorden vindt het weghalen van lijn 5 een keuze met grote gevolgen en D66 vindt het geen verstandige manier om geld te besparen.

In de nieuwe dienstregeling moet fors geld worden bespaard, nu de bereikbaarheidsvergoeding van Het Rijk komt te vervallen. De ingreep in Engelbert en Middelbert is één van de grotere voorstellen van het OV-bureau voor 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *