Buschauffeurs in het hele land gaan donderdag en vrijdag staken. CAO-onderhandelingen in het streekvervoer zijn in de nacht van dinsdag op woensdag stukgelopen.

De FNV heeft daarop besloten een landelijk actie van twee dagen te organiseren. CNV doet daar niet aan mee en heeft de vervoerders nog een ultimatum gesteld. Die vervoerders, verenigd in de VWOV, zeggen er alles aan te hebben gedaan om eruit te komen met de vakbonden. “We hebben een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan. Ook als je kijkt naar de ontwikkelingen van cao lonen de afgelopen periode en wat er in de vervoersector gebeurt. Ons bod van 8% voor 2023 is méér dan gemiddeld in Nederland. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. Dan komt de continuïteit van het openbaar vervoer in gevaar”, aldus Fred Kagie van de VWOV.

Het betekent dat er in ieder geval minder en mogelijk geen bussen in Groningen en Drenthe zullen rijden op beide dagen. Welke ritten er precies uitvallen is moeilijk te zeggen vooraf. Qbuzz heeft besloten op het laatste moment de dienstregeling aan te passen waar nodig, maar kan niet beloven dat de reisplanner en actuele reisinformatie tijdig zijn bijgewerkt.

In de CAO Multimodaal worden ook onderhandelingen gevoerd, eveneens zonder succes tot nu toe. Daar vinden donderdag en vrijdag ook stakingen plaats, maar dat is in andere regio’s dan het noorden. Dat betekent dat de regionale treinen van Arriva in Groningen en Drenthe gewoon zullen rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *