De OV-bedrijven verenigd in de VWOV zijn teleurgesteld over de oproep van vakbond FNV om morgen en vrijdag te gaan staken. Ze vinden dat ze een bovengemiddelde loonsverhoging hebben geboden.

De bedrijven hebben een loonsverhoging van acht procent geboden. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn de bonden na het laatste voorstel van de werkgevers van tafel gelopen.

Fred Kagie zegt als woordvoerder van de VWOV dat acht procent voor de werkgevers echt het maximaal haalbare is. “We hebben een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan. Ook als je kijkt naar de ontwikkelingen van cao lonen de afgelopen periode en wat er in de vervoersector gebeurt. Ons loonbod van 8% voor 2023 is méér dan gemiddeld in Nederland. Daarnaast nemen wij de volledige kosten voor onze rekening van een regeling, een generatiepact, waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt.”

Kagie geeft aan dat een buschauffeur in de hoogste loonschaal bij een loonsverhoging van acht procent ongeveer 27 euro per uur zou verdienen en benadrukt dat de functie van buschauffeur op MBO 2-niveau ligt. “De overheid neemt ongekende maatregelen die de inflatie flink dempen en de koopkracht verbeteren. Een modaal inkomen stijgt door de overheidsmaatregelen met 3,7%, voor lagere inkomens is dat nog meer. De geboden 8% loonsverhoging in 2023 en de extra maatregelen betekenen een forse stap voor medewerkers in de sector en samen met de overheidsmaatregelen een flinke vooruitgang in het salaris.”

Alleen FNV-leden staken. Het CNV heeft haar leden niet opgeroepen te gaan staken, maar is wel van tafel gelopen. Deze bond heeft de vervoerders een ultimatum gesteld. Het is afwachten hoeveel bussen niet zullen rijden in Groningen en Drenthe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *