Foto: NS

Er gaan eind dit jaar weer meer treinen tussen Groningen en Assen rijden. In de dinsdag gepubliceerde dienstregelingsvoorstellen van de NS staat dat er weer vier Sprinters per uur tijdens de spits moeten gaan rijden tussen beide provinciehoofdsteden.

Eerder reden er al vier Sprinters per uur, waarvan de korte ritten tot Assen ook wel bekend stonden als de zogeheten ‘Spitssprinters’. Ze werden ingevoerd om de OV-reis naar Groningen makkelijker te maken en zo de stad te ontlasten tijdens het werk aan de Zuidelijke Ringweg. De coronaperiode gooide echter roet in het eten, toen besloot de NS door een tekort aan personeel terug te gaan naar de normale Sprinterbediening van twee treinen per uur (tussen Groningen en Zwolle).

Beide korte ritten van en naar Assen gaan weer in de spitsuren rijden van maandag t/m donderdag. Anders dan tijdens de eerdere periode dat de trein reed is dat de frequentie in de ochtend voortaan een half uur later omhoog gaat. Daardoor rijdt er aan het einde van de ochtendspits nog langer een Spitssprinter. De trein stopt in Assen voortaan op het B-gedeelte van spoor 2, dat dichterbij de stationstunnel ligt.

Er is meer goed nieuws voor Groningen en Drenthe. De Sprinterdienst tussen Groningen en Zwolle wil men voortaan op zondag al om 10:00 uur opstarten, waardoor er ook overdag al twee Sprinters per uur zullen rijden. Veel Intercity’s die in de vroege ochtend en late avond op alle stations tussen Groningen en Zwolle stoppen zullen voortaan alleen nog in Assen stoppen, voor de tussenliggende stations worden er aparte Sprinterritten gepland welke overal stoppen.

Tenslotte gaat de Sprinter tussen Leeuwarden en Meppel/Zwolle voortaan altijd doorrijden naar Lelystad. Dat zorgt ervoor dat de reistijd tussen Meppel en Dronten met 22 minuten omlaag gaat. Deze trein komt in de plaats van de Sprinter Zwolle – Amsterdam Centraal: de treinverbindingen door Flevoland worden hiervoor flink aangepast.

De NS heeft nu advies gevraagd aan verschillende reizigersorganisaties. Het is de bedoeling dat de dienstregeling, al dan niet met enkele aanpassingen op verzoek van de reizigersorganisaties op 10 december van start gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *