De Tweede Kamer heeft een brandbrief vanuit alle Nederlandse provincies gekregen. De provinciebesturen roepen de Tweede Kamer op te voorkomen dat er minder geld voor het openbaar vervoer binnenkomt na het schrappen van de bijdrage voor het studentenreisproduct.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil deze bijdrage met 200 tot 260 miljoen euro per jaar verlagen, wat neerkomt op ongeveer een kwart van de totale bijdrage. Enkele weken geleden kwam er 300 miljoen euro extra voor het openbaar vervoer beschikbaar vanuit Den Haag, maar in de brandbrief schrijven de provincies dat deze blijdschap voor nieuwe zorgen heeft plaatsgemaakt door het voornemen van OCW.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen zegt als woordvoerder namens de provinciebesturen dat een flink gat in de OV-begrotingen dreigt. “Prijsverhogingen zijn niet te voorkomen als de vergoeding van het ministerie inderdaad met 200 miljoen euro naar beneden gaat.”

In tegenstelling tot reguliere vervoersbewijzen worden de reiskosten gemaakt met het studentenreisproduct achteraf via de landelijke bijdrage van het ministerie verrekend met de provincies. Zo kan in het OV uiteindelijk al dan niet deels worden meegedeeld in de opbrengsten van de reizen die studenten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *