Donkere wolken pakken zich opnieuw samen boven de Nederlandse busfabrikant Ebusco. Voor het bedrijf, waarvan Qbuzz onder andere in Groningen en Drenthe bussen rond heeft rijden in de dienstregeling, is faillissement aangevraagd.

Het is voor de tweede keer dat Ebusco in de financiële problemen zit. Vorig jaar legde Qbuzz beslag op bankrekeningen van de busbouwer, omdat bestelde bussen voor de streekdienst in Groningen en Drenthe te laat zouden worden geleverd. Uiteindelijk haalde het bedrijf een kapitaalinjectie van 36 miljoen euro op door het uitgeven van nieuwe aandelen op de beurs, maar Qbuzz was het vertrouwen reeds kwijtgeraakt en heeft de order geannuleerd.

Nu is faillissement aangevraagd door een leverancier van het bedrijf, omdat Ebusco al langere tijd openstaande rekeningen bij deze leverancier heeft. Ook andere leveranciers zouden niet op tijd worden betaald.

Ebusco is de afgelopen maanden meerdere orders kwijtgeraakt, waarvoor ook al bussen nagenoeg klaar waren of waarvoor al onderdelen binnen waren gekomen. Een deel van dit materieel is aan andere partijen verkocht. Zo zijn 31 van de 45 bussen die oorspronkelijk bestemd waren voor Qbuzz in Groningen en Drenthe verkocht aan vervoerder EBS. Dit bedrijf gaat de bussen inzetten in de regio IJsselmond en Lelystad.

In Groningen en Drenthe zijn de gevolgen van het annuleren van de order nog altijd merkbaar, want er is nog geen vervangende fabrikant gevonden voor de weggevallen order. Dat betekent onder andere dat er nog altijd dieselstreekbussen in de provincies rondrijden en dat er nog oude, gelede bussen op de paarse en oranje Q-link-verbindingen rijden. Mocht Ebusco failliet gaan, dan heeft Qbuzz in de twee provincies bussen van twee vervoerders rijden die failliet zijn gegaan. Ook het Belgische VanHool is failliet gegaan. Van deze bouwer heeft Qbuzz dubbeldekkers en waterstofbussen in haar wagenpark. Het faillissement van dit bedrijf heeft bij de waterstofbussen al voor problemen gezorgd: aan deze bussen moesten werkzaamheden plaatsvinden, welke langer duurden doordat de bouwer niet meer bestond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *