De nieuwe treindienstregeling in Nederland gaat vanaf zondag van kracht.

In vergelijking met het afgelopen jaar vinden er niet veel wijzigingen plaats. Belangrijkste wijzingen voor Groningen en omgeving zijn vooral het uitbreiden van het aantal treinen op de lijn Groningen – Roodeschool en de uitbreiding van de sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden, welke ook 's avonds en op zondagen gaat rijden.

Voor de lijn naar het zuiden, Groningen – Zwolle (en verder), wordt de spoorindeling gewijzigd. De Intercity's naar Den Haag Centraal blijven vooral vertrekken vanaf spoor 2b, de Intercity's naar Schiphol blijven vooral vanaf spoor 3b vertrekken, maar een enkele keer ook vanaf spoor 2b. De stoptreinen naar Zwolle gaan echter vooral vanaf de sporen 6b en 7b vertrekken, aan de zuidkant van het station in Groningen. Dat betekent dat reizigers naar bijvoorbeeld Haren en Meppel vrijwel altijd het spoor moeten oversteken wanneer zij per trein naar hun bestemming willen. Nu kan dat alleen nog via de monumentale traverse van het station. "De sporen 6b en 7b worden echter wel toegankelijk gemaakt voor mensen met een mobiliteitsbeperking middels een gelijkvloerse overkruising van de sporen 4, 5 en 6. Deze sporen worden daardoor kopsporen", aldus ProRail-woordvoerder Jouke Schaafsma. "Het is dan ook na 12 december niet meer nodig om via de oude voetbrug de sporen over te steken. Dit blijft echter wel mogelijk."

Het nieuwe spoorboekje is digitaal op te vragen via de website van NS. Ook is de Reisplanner op www.ns.nl voorbereid op de nieuwe dienstregeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *