Qbuzz kampt met technische problemen omtrent de OV-chipkaart in haar Groninger en Drentse bussen. Door de problemen kunnen reizigers niet altijd zien welke reizen zijn gemaakt en of het afgeschreven bedrag klopt.

Volgens Qbuzz zijn er problemen met de verbinding tussen de vervoerder en chipkaart-beheerder Trans Link Systems. De apparatuur in de bussen werkt volgens de vervoerder wel naar behoren, maar door de ontbrekende verbinding 's nachts blijven ritten staan tot de volgende dag of ontbreken ze helemaal in het systeem.

Het probleem veroorzaakt veel onduidelijkheid. Daarom hoopt Qbuzz dat de leverancier de problemen snel weet op te lossen. Volgens Qbuzz blijven alle ritten overigens in het systeem bewaard en zullen ze ook allemaal worden afgerekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *