Met ingang van zondag 8 mei wordt de busdienstregeling van Qbuzz gedeeltelijk aangepast. Grootste wijzigingen vinden plaats in Veendam, waar op diezelfde datum het treinstation als station in de reizigersdienst wordt heropend. Doordeweeks en op zaterdag wordt er ieder half uur tussen Groningen en Veendam met een stoptrein gereden. 's Avonds en op zondag is dit één keer per uur. Tussenliggende stations zijn Groningen Europapark, Martenshoek, Hoogezand-Sappemeer, Sappemeer Oost en Zuidbroek. De reis duurt exact dertig minuten.

Grootste ingreep in de busdienstregeling hierdoor is de verdwijning van de volledige Qliner 301. Lijn 76, de trein en de nieuwe, terugkerende lijn 171 zullen de bediening tussen Groningen en Veendam over gaan nemen. Verder worden de vertrektijden van de buslijnen in en rond Veendam gewijzigd om een goede aansluiting op de trein te gaan bieden.

Een overzicht van de wijzigingen per lijn in Veendam:

Lijn 10
Gaat in Veendam rijden vanaf Zwaaikom via het nieuwe busstation en de Van Stolbergweg naar de Sorghvlietlaan

Lijn 13
Lijn 13 rijdt Veendam binnen vanuit Muntendam en gaat via de Meezenbroekstraat en Lloydsweg naar het station. Vervolgens rijdt lijn 13 via dezelfde route als lijn 10 door naar Wildervank (Woortmanslaan).

LijnBelBus 71
LijnBelBus 71 gaat vanaf de Phoenixweg direct naar het nieuwe busstation.

Lijn 76 en lijn 174
Lijn 76 en 174 komen Veendam binnen vanuit Muntendam en gaat via de Vredenrustlaan, Brink en F.J. de Zeestraat naar de Jakob Bruggemalaan. Vanaf daar wordt gereden via de Buitenwoellaan, R.H. van Deestweg, Verlengde van Beresteijnstraat, Van Beresteijnstraat, Beneden Oosterdiep en Lloydsweg naar het station.

Servicebus Veendam lijn 271
De Servicebus zal als enige niet het nieuwe busstation aandoen. In plaats daarvan gaat de Servicebus aan de andere zijde van het station stoppen, aan de voorzijde van het stationsgebouw. Komende vanuit het Julianapark rijdt de Servicebus via het Beneden Oosterdiep en Pieter Sneeuwplein door de Stationsstraat naar het station toe. Vanaf het station wordt voortaan Plan Noord eveneens aangedaan. Er wordt via de Parallelstraat, Havenstraat en Beneden Oosterdiep naar Noord gereden. In Noord wordt een rondje in één richting gereden via (in chronologische volgorde) de Meezenbroekstraat, Schaepmanstraat en Voormolenstraat. Er worden twee nieuwe bushaltes geplaatst aan de Voormolenstraat; nabij de Nassaustraat en bij de Autorama. Via het Beneden Oosterdiep wordt vervolgens teruggereden naar de Van Beresteijnstraat, alwaar de huidige route weer zal worden opgepakt.

Qliner 301
Komt geheel te vervallen.

Qliner 303
Wordt in Veendam doorgetrokken naar het nieuwe station. Er wordt vanaf de Sorghvlietlaan in één richting een rondje gereden via (in chronologische volgorde) de Van Stolbergweg, station, Lloydsweg, Jakob Bruggemalaan en Buitenwoellaan.

Nachtbus lijn 401
Lijn 401 zal in één richting gaan rijden, komende vanaf de Kielsterachterweg via de Van Stolbergweg naar het station. Vanaf het station wordt via de Llodysweg, Jakob Bruggemalaan en Vredenrustlaan (en vervolgens via Muntendam, Zuidbroek en Sappemeer) teruggereden naar Groningen.

Scholierenlijn 603
Vanaf het station rijdt lijn 603 via de Van Stolbergweg, Sorghvlietlaan, Woortmanslaan en Dalweg 12 richting Gieten en Assen.

Scholierenlijn 671 (lijn 171)
De huidige scholierenlijn 671 (Groningen Zernike – Veendam Busstation) wordt hernummerd in lijn 171. Deze nieuwe buslijn krijgt als beginpunt de halte Woortmanslaan (aan het einde van de Sorghvlietlaan) en zal via de Sorghvlietlaan, Skagerrak, Prins Bernhardlaan en Van Stolbergweg naar de Kielsterachterweg rijden. Daar wordt de route van de huidige lijn 671 opgepakt. Vervolgens wordt doordeweeks (in de spitsuren) naar Groningen Zernike gereden. Tijdens de daluren en op zaterdag gaat de nieuwe lijn 171 ook rijden, maar dan tot de halte Kwinkenplein in Groningen (nabij de Grote Markt). Hiermee krijgt Veendam van maandag t/m zaterdag een rechtstreekse verbinding met het stadscentrum van Groningen.

Tot en met 12 september zullen de bussen bij het station in Veendam op een tijdelijk busstation gaan stoppen, omdat de ombouw van de Jonkerloods nog niet gereed is. Tot die tijd zullen de bussen gaan halteren op een parkeerterrein bij de Spoorweg achter het gebouw van De Jong & Laan Accountants, direct ten zuiden van de Jonkerloods.

Voor de overige wijzigingen (ook op lijnen buiten Veendam) en nieuwe vertrektijden kan worden gekeken op www.qbuzz.nl.

Een gedachte over “Busroutes verlegd in Veendam”
  1. hardstikke mooi voor alle scholieren in
    veendam, maar door het vervallen van 301
    staan alle scholieren in de dorpen rond
    de kielsterachterweg nu helemaal in de kou,
    voor zover zij niet naar het Zernike moeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *