Wethouder Van Keulen doet de ‘starthandeling’ voor Q-link 11

Groningen krijgt drie dubbelgelede hybride bussen. Dat hebben de gemeente en provincie en Qbuzz vrijdagochtend bekend gemaakt.

De bussen gaan rijden de nieuwe Q-link lijn 11 tussen Zuidhorn en het Hoofdstation in Groningen, die van de groene lijnkleur wordt voorzien, en rijden op accu’s die helpen bij het optrekken. “Deze bussen zijn stiller en zuiniger. Daarmee helpen we direct mee aan een schonere stad”, aldus gedeputeerde Mark Boumans. Er kunnen ongeveer 210 mensen in de bussen.

“Lijn 11 is het begin van de groene lijn zoals aangegeven in de HOV-visie, de infrastructuur is er nog niet, maar als dit klaar is moet de bus naar het Station Europapark gaan rijden.”

Een aantal haltes krijgt een upgrade en er komen enkele infrastructurele aanpassingen in de stad om de langere bussen goed te kunnen laten rijden. Dit moet een HOV-beleving creëeren.

Rondom Winschoten gaan er midibussen rijden waar geen grote bussen nodig zijn. Deze bussen hebben motoren die voldoen aan de Euro 6-normering en zijn, net als de dubbelgelede bussen, schoon en zuinig.

Tenslotte wordt een groot deel van de Qliners vervangen. Dit gaat om de lijnen vanuit Groningen naar Emmen, Assen en Stadskanaal, op deze lijnen is het steeds drukker. Er komen 15-meterbussen. “Met langere bussen kunnen we efficiënter werken en dat is goed voor de exploitatie”, aldus wethouder Joost van Keulen. De nieuwe Qliners worden voorzien van wifi. “Daarmee begint de werkdag al tijdens de reis in de bus”, aldus concessiedirecteur van Qbuzz Marlies Visser.

Momenteel worden de bussen geproduceerd, het is de bedoeling dat de bussen aan het einde van de zomer klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *