Het OV-bureau heeft het ontwerp voor de busdienstregeling van volgend jaar vrijgegeven. Een groot project in de dienstregeling is de start van de tweede fase van de HOV-visie in Groningen.

Onderdeel van deze tweede fase is dat lijn 11 wordt vervangen door lijn 1 die van Zuidhorn, via Zernike, Station Noord en UMCG naar het Europapark gaat rijden. Q-link lijn 5 gaat dan via de Sontweg naar Meerstad rijden, in plaats van het Europapark.

Andere grote wijzigingen zijn er in de omgeving van Zuidhorn. Lijn 35 zal verdwijnen en vervangen worden door stadslijn 6, welke twee keer per uur door zal gaan rijden vanaf Vinkhuizen naar Aduard en Oldehove. Daarmee krijgen De Held en Gravenburg na een flink aantal jaren weer een frequente verbinding per stadsbus. Lijn 39 wordt tijdens de daluren ingekort tot het traject Zuidhorn – Surhuisterveen. In Zuidhorn kan worden overgestapt op lijn 11 of de trein naar Groningen. Lijn 133 gaat overdag buiten de vakanties vaker rijden, waardoor er een halfuurdienst ontstaat tussen Surhuisterveen en Sebaldeburen.

Op de route tussen Groningen en Delfzijl gaan er ook dingen veranderen. Lijn 40 zal verdwijnen. In plaats daarvan gaat lijn 140 vaker rijden. Bij Ruischerbrug komt een knooppunt waar kan worden overgestapt op Q-link 3 om richting Kardinge te reizen. Daarnaast wordt op lijn 140 de kwartiersdienst tijdens de middagspits doorgetrokken tot Appingedam en gaat lijn 140 in Groningen doorrijden tot P+R Haren.

In Haren krijgt een groot deel van het dorp een vaste busverbinding. Er komt een nieuwe lijn 51 ter vervanging van de lijnen 54 en 58. Deze gaat in Haren rijden via de Rijksstraatweg, Dilgtweg, Kerklaan, Kromme Elleboog, Oosterweg, NS-Station en Middelhorsterweg, en vervolgens verder via Onnen, Zuidlaren en Annen naar Assen. Het gedeelte tussen Onnen en Assen wordt tijdens daluren met een 15-persoonsbus gereden.

Op de Qliners gaat het OV-bureau opnieuw inzetten op meer ritten. Het gaat daarbij vooral om het eerder opstarten en langer door laten rijden van de halfuursdiensten.

De nieuwe dienstregeling wordt in twee gedeeltes ingevoerd: de meeste wijzigingen vinden eind dit jaar plaats, de andere wijzigingen worden medio volgend jaar ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *