logo_standaard

Leden van het 101ste Genie Bataljon van Defensie hebben begin deze week stiekem de situatie bij de Friesenbrücke over de Ems tussen Weener en Leer in Duitsland geinspecteerd.

Commandant Generaal Ivo de Jong van de Operationeel Ondersteuningscommando Land gaf de opdracht naar aanleiding van de opmerking van de ChristenUnie in Provinciale Staten om het leger een noodbrug te laten bouwen, zoals zij vaak deed na afloop van de Tweede Wereldoorlog.

Militairen hebben de brug ter plekke, op Duits grondgebied, in kaart gebracht. Zij deden dat in burgerkleding ‘als toerist’ om het Duitse leger niet voor de voeten te lopen. Het betrof nadrukkelijk een onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de door de ChristenUnie geopperde Baileybrug niet tot de mogelijkheden behoort, omdat er teveel haken en ogen aanzitten. Zo is de benodigde spanningswijdte te breed en kan de brug het gewicht wat Arriva voor het treinen eist niet aan.

Er is nog wel de mogelijkheid tot het bouwen van een kleine baileybrug door het brugdeel wat boven land staat te gebruiken als noodbrug voor het kapotte deel en boven land een baileybrug te bouwen, maar dan moet het mechanisme waarmee de brug open en dicht gaat nog werken en de funderingen nog in goede staat zijn.

[mappress mapid=”40″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *