Station Groningen is woensdag precies 150 jaar open
Station Groningen is woensdag precies 150 jaar open

Op 1 juni 1866 is het station van Groningen geopend. Daarmee is het woensdag precies 150 jaar geleden dat de eerste trein Groningen binnenreed.

Officieus gebeurde dat al een maand eerder; op 1 mei 1866 kwam namelijk de eerste spoorlijn in Groningen in gebruik; die tussen Groningen en Leeuwarden. De eerste periode bestond het station in Groningen uit een aantal sporen en een noodgebouwtje. Pas later, na de opening van de lijnen naar Nieuweschans en Meppel (en verder naar Zwolle) kwam er een definitief stationsgebouw.

Het huidige stationsgebouw is het derde en opende op 16 april 1896 en daarmee vorige maand 120 jaar oud was. Opmerkelijk om te benoemen is dat de plaquette in het stationsgebouw, boven de ingang, 1895 als jaartal vermeld. Het stationsgebouw is een Rijksmonument. Station Groningen was al vroeg het drukste spoorknooppunt van Noord-Nederland, wat het tot op de dag van vandaag is gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *