De provincie Groningen wil de komende jaren alle bushaltes standaardiseren.

Tot op het heden zijn in Groningen gemeentes grotendeels verantwoordelijk voor het uiterlijk en de inrichting van bushaltes. Zo bepaalt de gemeente of er een ‘haltekom’ (parkeerplaats voor de bus) is en hoe de abri’s eruitzien.

In Drenthe is er een aantal jaren geleden voor gekozen om in nagenoeg de hele provincie dezelfde abri’s te plaatsen. Groningen wil een stap verder gaan en vastleggen hoe een bushalte in Groningen eruit hoort te zien en wat het gewenste voorzieningenniveau is. Daartoe wordt een bushalteplan voorgesteld.

Een belangrijk onderdeel in het nieuwe plan zijn ‘hubs’. Dit zijn 55 knooppunten, zowel in Groningen als in Drenthe, waar diverse lijnen op logische plaatsen samen moeten komen. De hubs krijgen de beste haltevoorzieningen, zoals een fietsenstalling met fietskluizen en gratis wifi. De eerste in Groningen moeten komen bij het station in Zuidhorn en de halte Boltbrug in Ten Boer.

Verder is vastgelegd wat per soort vervoer de minimale halteinrichting is. Zo krijgen haltes waar Q-link of Qliner stopt altijd een bushokje, tenzij het om een uitstaphalte gaat.

De meest uitgebreide uitvoering van het plan kost 10 miljoen euro. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door Provinciale Staten. Als de plannen doorgaan, moeten ze uiterlijk in 2020 zijn uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *