De ‘kleine’ wijzigingen in de dienstregeling per 3 september zijn definitief vastgesteld en omvatten diverse wijzigingen in en rond de stad Groningen, in het kader van de tweede fase van de HOV-visie.

Vanaf 3 september start voor velen het nieuwe schooljaar en gaat ook de nieuwe Q-link-lijn 2 van start tussen P+R Reitdiep en Station Europapark. De lijn deelt tussen het Reitdiep en UMCG Noord haar route met de bestaande lijn 1 en gaat eveneens met de groene kleur rijden. Lijn 2 rijdt altijd twee keer per uur, maar overdag vier keer per uur. Lijn 2 is een aanpassing ten opzichte van de oorspronkelijke HOV-visie, waar lijn 1 zou gaan rijden naar Europapark in plaats van het Hoofdstation. Deze verbinding blijft nu toch behouden. Met de wijziging ontstaan in het belangrijkste deel van Q-link opeenvolgende lijnnummers (1 tot en met 6).

Een ander belangrijk punt is de ingebruikname van de Centrumhalte West bij de Westerhaven. Daarmee verdwijnen de eerste bussen uit de binnenstad (Brugstraat en Akerkhof). Bij de Westerhaven gaan de lijnen 7, 8, 9, Q-link 15, 35, 39, 88, 139 en 637 halteren. Nagenoeg alle lijnen gaan vanaf de Westerhaven via Eeldersingel, Emmaplein, Zuiderdiep en Hereplein naar het Hoofdstation rijden. Alleen lijn 8 laat het lusje via het Zuiderdiep liggen en rijdt direct via Eeldersingel naar het Hoofdstation. De bussen krijgen door de nieuwe route wel allemaal een langere reistijd. Dat levert 200.000 euro meerkosten per jaar op.

Tenslotte vindt er ook een grote ingreep plaats in de P+R-lijnen 25 en 26, ingesteld om de zuidelijke ringweg te ontlasten tijdens de geplande ombouw. Lijn 25 (Gasunie – Martini Ziekenhuis – P+R Haren v.v.) wordt zeer slecht gebruikt en gaat daarom per 3 september voorlopig rijden met een 8-persoonsbusje. De route van lijn 26 (Zernike Campus – P+R Haren non-stop v.v.) wordt uitgebreid naar de Martin Luther Kingweg in Assen om een directe verbinding tussen Assen en de Zernike Campus te maken en lijn 309 te ontlasten.

Kijk hier voor alle wijzigingen per 3 september.

2 gedachte over “Dienstregelingswijzigingen september vastgesteld”
  1. In de Qbuzz plannen voor de gewijzigde dienstregeling zou lijn 88 van Leek naar Groningen vv alleen nog tijdens de spits rijden. Hier kan ik nergens wat over terugvinden. Wie weet of dit doorgaat of niet?

    1. Dat gebeurt in de dienstregeling voor 2018, ingaande per december. Dit bericht gaat over de wijzigingen in de dienstregeling 2017, ingaande per 3 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *