Zondag is de zomerdienstregeling voorbij voor bus en trein. Dan voeren de vervoerders ook een aantal wijzigingen door. OV Nieuws GD zet alles wat je moet weten over het OV in Groningen en Drenthe even op een rijtje.

  • Vanaf maandag 4 september rijden er twee Sprinters per uur extra tussen Groningen en Assen. Deze treinen worden ingelegd in verband met de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg bij Groningen. De treinen vertrekken in Assen vanaf spoor 2. Het totaal aantal treinen tussen beide provinciehoofdsteden komt daarmee op zes per uur op de drukste momenten.
  • In Groningen gaat de Centrumhalte West bij de Westerhaven open en verdwijnen de bussen na vele jaren uit de Brugstraat. Centrumhalte West wordt de centrale halte voor het westelijke gedeelte van de binnenstad en een knooppunt. De lijnen 7, 8, 9, 15, 35, 39, 88, 139 en 637 gaan via de halte rijden. Via een nieuw aangelegde busbaan over de Westerhaven en de Eeldersingel rijden de bussen naar het Hoofdstation. Sommige lijnen rijden daarbij via het Emmaplein, Zuiderdiep en Hereplein. Tussen de Centrumhalte West en Zuiderdiep gaat de Pendelbus Binnenstad rijden voor 50 cent per rit.
  • In het zuidoosten van de stad zou P+R Meerstad klaar zijn, maar door wegwerkzaamheden en problemen met de ondergrond van de parkeerplaats is de opening deze week uitgesteld naar 14 oktober.
  • De nieuwe Q-link 2 gaat van start tussen P+R Reitdiep en Station Europapark. Tussen P+R Reitdiep en UMCG Noord zorgt de lijn samen met lijn 1 voor een frequente dienstregeling. Vanaf UMCG Noord wordt via de huidige route van lijn 5 gereden. Deze gaat, ondanks de uitgestelde opening, naar P+R Meerstad rijden. Tot 14 oktober komt het eindpunt tijdelijk op industrieterrein Driebond te liggen. Vanaf december gaat lijn 5 doorrijden naar Meerstad Tersluis en Harkstede in plaats van lijn 78. Aan lijn 2 zijn op het laatste moment nog extra ritten van Station Europapark naar het UMCG toegevoegd, vertrek vanaf Europapark om 6:15, 6:35, 6:55 en 7:15 uur.
  • Met de komst van Q-link 2 krijgt de huidige stadslijn 2 een nieuw nummer en nieuwe lijnkleur. Voortaan wordt de route tussen Station Noord en het Hoornsemeer gereden onder lijnnummer 10. Het nummer op de bus is daarbij lichtgeel.
  • P+R Euroborg/P3 en het Europapark raken de directe busverbinding met de binnenstad kwijt. Voortaan moet worden geparkeerd op P+R Meerstad of vanaf Europapark worden gereisd met een overstap bij UMCG Noord.
  • Q-link 4 en lijn 17 krijgen in Roden een nieuw eindpunt. Daarbij wordt ook niet meer de route via het Fletcher Hotel gereden. Het eindpunt komt bij de Kastelenlaan te liggen. Dorth komt te vervallen, evenals de Havezathelaan.
  • Q-link 6 gaat, zoals altijd al de bedoeling was, rijden via de hoofdingang van het UMCG. Dat was eerder niet mogelijk door technische problemen met de stoplichten op de kruising Petrus Campersingel/Damsterdiep.
  • Lijn 64 tussen Station Noord en het Hoofdstation via het Oosterpark komt vanwege de komst van lijn 2 te vervallen. Een deel van de Korrewegwijk en De Hoogte raken daarmee de bus kwijt. Deze reizigers worden verwezen naar lijn 10 aan de Bedumerweg of Korreweg. Het Oosterpark kan gebruikmaken van de streekbussen die over de Zaagmuldersweg rijden.

Alle informatie over de wijzigingen bij de bussen is hier beschikbaar. De vertrektijden en verdere dienstregeling zijn beschikbaar via de website van Qbuzz of via de reisplanner op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *