Ook in het openbaar vervoer wordt steeds meer gebruik gemaakt van moderne technieken en veel mobiele toepassingen. Zo zijn er deze week twee belangrijke mobiele mijlpalen in het Nederlandse OV op zowel Android- als iOS-smartphones.

Maandag is in heel Nederland het betalen van een reis met de NFC-chip in Android-telefoons in gebruik genomen. Reizigers kunnen de speciale app OV-chip mobiel downloaden uit de Google Play Store, mits zij een geschikt Android-toestel hebben en hun mobiele diensten afnemen bij een van de vijf deelnemende providers (KPN, Vodafone, Telfort, Simyo en Yes Telecom). Ook een voor NFC geschikte simkaart is nodig. Reizigers checken in en uit door hun smartphone bij de kaartlezer of het poortje te houden. Gebruikers van een Apple-toestel kunnen vooralsnog niet gebruikmaken van de nieuwe techniek, omdat Apple het gebruik van de NFC-chip in hun apparaten door derden niet toestaat.

Voor Apple-bezitters is er wel ander goed nieuws. Vanaf morgen (Hemelvaartsdag) zijn bus-, trein-, tram- en metroroutes in Nederland te bekijken in de Kaarten-app van Apple. In Google Maps kon al langer live OV-data worden opgevraagd. Een voordeel aan de Apple-versie is dat in de app ook zichtbaar is waar op de kaart perrons voor bijvoorbeeld trein of tram zich precies bevinden. Ook wordt de route van de lijn duidelijk getoond in een lijn op de kaart, met de locaties van de tussenliggende haltes.

Voor deze app wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van data van NS, GVB in Amsterdam en Connexxion. Andere vervoerders volgen snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *