Op 1 augustus bestaat OV Nieuws GD tien jaar. Opgericht als OV Nieuws uit Groningen en later uitgebreid met het zusje OV Nieuws uit Drenthe is OV Nieuws GD nu een platform met nieuws en informatie over het openbaar vervoer in de provincies Groningen en Drenthe, bij het busvervoer het zogeheten ‘GD-gebied’.

Tot en met  1 augustus blikken we terug op het belangrijkste OV-nieuws dat deze site gepubliceerd met voor ieder jaar een overzicht.

2012

15 januari 2012 – Tynaarlo en Drenthe willen transferium bij De Punt

Op het transferium in Haren is het ontzettend druk. Daarom kijkt de provincie Groningen in een verkenning naar nieuwe locaties. Daarin wordt De Punt genoemd. De provincie Drenthe en gemeente Tynaarlo zien dit wel zitten, omdat een transferium bij De Punt ook goed Groningen Airport Eelde zou kunnen ontsluiten.

25 februari 2012 – Spoor Groningen – Assen twee weken buiten dienst

Door de aanleg van het definitieve station Groningen Europapark wordt het spoor tussen Groningen en Assen tot en met 4 maart uit de dienstregeling gehaald voor reizigerstreinen. De reizigers reizen per bus. De treinen kunnen niet in Haren keren omdat het station niet geschikt is als eindpunt. Tijdens de aanleg van de perrons en overkappingen op Europapark staat er een tijdelijke tribune aan de Helperzoom om de werkzaamheden te aanschouwen.

26 maart 2012 – Bussen keren terug bij Martini Ziekenhuis

Na wat gedoe rond de kruising tussen de busbaan bij het Martini Ziekenhuis en de Van Swietenlaan rijden de bussen van Qbuzz weer de oude route langs het ziekenhuis. De kruising leverde de bussen veel vertraging op. Daarom koos de vervoerder ervoor vanaf juni 2011 in beide richtingen de busbaan in dezelfde richting te berijden.

18 april 2012 – P+R Haren definitief uitgebreid

De uitbreiding van P+R Haren gaat door. De Harense gemeenteraad stemt in met het voorstel van B&W om een deel van de voor het Nesciopark bestemde grond hiervoor in te zetten. Haren verkocht hierbij deze grond aan de gemeente Groningen. Haren heeft het geld nodig door de tegenvallende resultaten op het Nesciopark; geen enkele ontwikkelaar wil op dat moment op de locatie langs de A28 bouwen.

18 juli 2012 – Arriva aangesproken op overvolle treinen

De provincie Groningen geeft Arriva een tik op de vingers om de overvolle treinen in de provincie. Vooral in de ochtendspits waren er problemen en moesten reizigers soms de treinen voorbij laten rijden. Arriva-directeur Anne Hettinga reageerde verbaasd op de tik op de vingers en beloofde na de zomervakantie in september alles opgelost te hebben.

30 juli 2012 – OV-knooppunt Gieten voorzien van kiosk

In juli is het kioskgebouw op het OV-knooppunt bij Gieten geopend. Daarmee zijn er kleine producten en versnaperingen tijdens het wachten op de bus verkrijgbaar. Ook een toilet is aanwezig. Het gebouwtje beschikt verder over een klein VVV-punt en een ServicePUNT.

21 september 2012 – Twaalf bussen vernield bij Project X

Bij Project X Haren zijn twaalf bussen licht of zwaar beschadigd geraakt. Een gekaapte Facebook-uitnodiging voor een 16e-verjaardagsfeest resulteerde in duizenden mensen die naar Haren kwamen. Toen het feest niet doorging, resulteerde dit in rellen. 25 bussen werden ingezet om de ‘feestgangers’ terug te brengen van Haren naar Groningen. Twaalf hiervan, nagenoeg de helft dus, raakte daarbij beschadigd. De bussen waren geleverd door Arriva, Drenthe Tours en Qbuzz. Ook werd een buschauffeur van Qbuzz ‘aangevallen’ door mannen met maskers. Zij wilden de ruiten van zijn nog lege bus ingooien. De chauffeur besloot op de noodknop te drukken en zich in veiligheid te brengen door op de grond te gaan zitten.

6 oktober 2012 – Qbuzz houdt open dag in Groningse stalling

De Groningse stalling van Qbuzz aan de Bornholmstraat is deze dag open voor publiek tijdens de open dag. Belangstellenden konden komen kijken naar alles wat zich op deze locatie afspeelt. Ook was er een ritje met een oude bus door de stad mogelijk.

29 oktober 2012 – Aanbesteding Regiotram per direct stopgezet

De gemeenteraad van Groningen zette op 29 oktober 2012 een definitieve streep door het Regiotram-project door de aanbestedingsprocedure af te breken. Collegepartijen SP en D66 gaven in september 2012 de haalbaarheid van de Regiotram op. Dat leidde tot een breuk in het college. Op 31 oktober 2012 werd er een nieuw college geïnstalleerd, met SP en D66 daarin. Zij kregen de taak een goed alternatief te zoeken en kwamen met het huidige Q-link. Met de voorbereiding voor de Regiotram is 40 miljoen euro, naar nu blijkt nutteloos uitgegeven.

27 november 2012 – Concessie Qbuzz verlengd met twee jaar

Qbuzz mag nog twee jaar extra blijven rijden. De in 2015 eindende concessie voor het busvervoer wordt verlengd tot en met eind 2017. Het OV-bureau deed dit omdat Qbuzz goede kwaliteit levert en een aanbesteding in deze tijd waarschijnlijk duurder uit zou vallen.

9 december 2012 – Station Europapark gaat open

Op 9 december 2012 gaat tegelijk met het ingaan van de nieuwe dienstregeling het nieuwe station Groningen Europapark open. In de voorgaande maanden is druk gebouwd aan het station. Arriva stopte met haar treinen al ruim vijf jaar op een tijdelijk station, op het definitieve station stoppen ook Sprinters van de NS. Ook is er een klein busstation met Kiss and Ride-voorziening aangelegd aan de voorzijde van het station.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *