Over twee dagen start de nieuwe dienstregeling voor bus en trein. Dat zorgt weer voor de nodige wijzigingen. Er komt onder meer een uitbreiding in het Q-link-net.

De Q-link werd bijna vier jaar geleden geïntroduceerd in en rond Groningen als alternatief voor de afgeblazen Regiotram. Door de steeds grotere drukte en met de werkzaamheden van de zuidelijke ring in aantocht was het van belang snel een goede formule te presenteren. Diverse stadslijnen en P+R-bussen werden gekoppeld aan Qliners op de middellange afstand en boden zo met succes een nieuw duidelijk OV-product. Q-link is sinds de start voor heel Nederland een voorbeeld op het gebied van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) gebleken.

Qbuzz, het OV-bureau en de gemeente Emmen zochten naar een manier om het openbaar vervoer op de corridor Emmen – Klazienaveen een boost te geven. Daar is het busvervoer nu nog aanvullend op elkaar met spitslijn 12 tussen het station en de Meerdijk, Qliner 300 die soms doorrijdt naar Klazienaveen en met een hoge bus voor veel problemen bij het instappen zorgt en schoollijn 626 naar Nieuw-Schoonebeek. Uiteindelijk is 1+1 2 voor de partijen en is ervoor gekozen om de succesvolle Q-link naar Emmen te halen.

Lijn 12 wordt flink uitgebreid en gaat in de basis rijden tussen het station in Emmen en het centrum van Klazienaveen. ‘We gaan rijden als robuuste en herkenbare lijn tussen deze plaatsen’, zegt Jorne Bonte. Hij is projectleider van de busdienstregeling bij het OV-bureau. ‘We gaan, in tegenstelling tot de huidige lijn 12 doet, nu ook langs Wildlands rijden. Bezoekers van het dierenpark kunnen vanaf P+R Meerdijk en het station nu altijd met Q-link rood reizen’.

Zoals eerder genoemd waren er uit Klazienaveen vaak klachten over de hoge instap van de Qliners, en ook niet zelden leidde dit tot flinke vertragingen. Volgens Bonte gaat dat nu verbeteren. ‘We rijden met meer capaciteit en gelede bussen. Deze bussen hebben ook de beschikking over airco en wifi voor de reiziger.’

Voor reizigers in Klazienaveen wordt het misschien wel even wennen qua route. Een aantal haltes komt te vervallen. De bus gaat over het bedrijventerrein Pollux direct naar het dorpscentrum rijden en daarna direct terug naar Emmen en laat de westkant van het dorp links liggen, tot groot ongenoegen van veel Klazienaveners.

Toch is er voor veel scholieren en forenzen ook iets goeds te melden. Er gaan ook bussen vanaf de grens in Nieuw-Schoonebeek en de P+R in Borger rijden om de spitsdrukte op te vangen. Die eerste route wordt overgenomen van lijn 626. Daar vervallen wel een aantal weinig gebruikte haltes.

De gelede bussen voor de nieuwe rode lijn worden op dit moment klaargemaakt door Qbuzz en zijn straks herkenbaar als de grijs-zwarte “metrobus” met rode accenten. Zondagochtend vroeg rijdt de allereerste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *