Vervoerders: ‘Staken heeft geen zin’/ 1 minuut leestijd

‘Nieuwe stakingen in het busvervoer hebben geen zin, want het is financieel niet mogelijk de eisen van de bonden in te willigen en dat weten ze.’ De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft geen goed woord over voor de estafettestakingen die de vakbonden organiseren. Zaterdag rijden er door die stakingen geen bussen in Groningen en Drenthe, evenals in Zuidwest Drenthe bij Connexxion Taxi Services.

Al maanden wordt er gestreden voor een nieuwe CAO voor het personeel in het streekvervoer. Daarbij zouden de bonden steeds hogere eisen stellen. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘Bonden eisen nu vijf minuten extra doorbetaalde pauze per 2,5 uur en extra loonsverhoging. Alleen al vijf minuten extra betaalde pauze per 150 minuten komt neer op extra jaarlijkse kosten voor de bedrijven van minimaal 4% tot 5%. Dat is niet haalbaar en niet betaalbaar. Daarbij willen ze nu bovenop het reeds uitonderhandelde loonbod van 8,3% voor drie jaar, nog extra loonsverhoging. Dat geld is er simpelweg niet.’

‘Het ziet ernaar uit dat we, door de houding van de bonden, een periode ingaan zonder collectieve
arbeidsvoorwaarden. Vanuit goed werkgeverschap gaan wij bij de bedrijven toch de roosters aanpassen, zoals we eerder met de bonden hebben afgesproken, om de werkdruk te verlichten. De acties van de FNV maken dat wij de planning anders niet gaan halen’, aldus Kagie.

De FNV is niet onder de indruk van het FNV-relaas. ‘Afspraken maak je met de bonden aan de onderhandelingstafel. Ze moeten met ons concrete en harde afspraken over werkdruk vastleggen in de cao. Gebeurt dat niet, dan gaan de acties en stakingen door. Onze mensen zijn laaiend, en dit soort onzin van werkgevers maakt het er natuurlijk niet beter op’, aldus FNV-woordvoerder Ron Sinnige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *