De aankondiging van vakbond FNV over de staking voor onbepaalde tijd, die vanaf maandag begint in het streekvervoer, komt voor de vervoerders (VWOV) als een bus van links.

Vanmorgen kondigde de FNV aan dat er een landelijke staking begint op maandag, omdat de CAO-onderhandelingen in het streekvervoer vastzitten. De bonden willen meer dan de werkgevers nu bieden.

Dat bod is volgens de werkgevers erg mooi. ‘ Alle bedrijven nemen nu al concrete maatregelen om de werkdruk aan te pakken. We zorgen er in alle bedrijven voor dat er in de nieuwe roosters, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. Ook nemen we per regio en bedrijf aanvullende maatregelen. Daarnaast ligt er een loonbod van 2,75% per jaar voor drie jaar’, zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie.

‘Een fulltime-buschauffeur van 55 jaar heeft nu 28 vakantiedagen, 26 ATV-dagen, doorbetaalde pauzes en een maandsalaris van ongeveer 2300 euro netto. Wij doen daar nu gemiddeld 2,75 procent per jaar bij de komende drie jaar met ons bos’, aldus Kagie.

De bonden willen per 150 minuten 5 minuten extra betaalde pauze, ongeacht de situatie. Dat komt neer op een jaarlijkse kostenstijging voor de ov-bedrijven van zo’n 5%. Kagie: ‘Dat is echt niet haalbaar of betaalbaar en als maatregel is het ook niet nodig’. Bonden eisen bovendien nu bovenop het eerdere onderhandelingsresultaat nog een extra loonsverhoging. De vakbonden willen alleen aan tafel wanneer op voorhand alle eisen worden ingewilligd. Er zijn vorige week bemiddelaars aangesteld om uit de impasse te komen.

Een gedachte over “Werkgevers zijn compleet verrast door staking”
  1. Gaat Dhr Kagie ook even zijn loonstrookje openbaar maken? Dit is toch compleet van de pot gerukt dit soort schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *