Foto: Google Streetview

Veel Groningers kennen waarschijnlijk wel het stukje werkloos spoor langs de Peizerweg bij de meubelboulevard. Dit spoor was een restant van de tramlijn tussen Groningen en Drachten. Nu is het spoor, 33 jaar na de sluiting daadwerkelijk weggehaald.

Tussen het Hoofdstation en de Peizerweg zijn deze periode veel werkzaamheden bezig, vanwege de aanleg van een spoortunnel onder de Paterswoldseweg. Klaarblijkelijk is bij de voorbereidende werkzaamheden ook het stukje Peizerweg-spoor inclusief nog aanwezig stootjuk weggehaald. Dat is opmerkelijk, omdat het spoor tot voor kort nog de status “actief” had.

Dat leidde er onder meer toe dat de houten bielzen vijf jaar geleden nog zijn vervangen door betonnen exemplaren. Zo lang een spoor het status “actief” heeft, dient het wettelijk gezien te worden onderhouden. Dat gebeurt voor het geval dat er weer treinen gaan rijden.

In het geval van de Peizerweg was dat niet heel waarschijnlijk. Direct achter het stootjuk is een kantoorflat gebouwd en een groot deel van de oude tramlijn is inmiddels in gebruik voor andere doeleinden, zoals fietspaden en busbanen.

Het spoor was één van de laatste nog aanwezige delen van de oude tramlijn. Nu herinneren alleen losse onderdelen, zoals spoorbruggen nog aan de lijn die onder meer door Peize, Roden en het centrum van Leek liep.

[mappress mapid=”167″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *