Het aanpassen van schoolroosters om studenten van de mbo-onderwijsinstellingen buiten de spits te laten reizen, heeft effect. Bijna 1000 mbo-studenten reizen nu op een moment buiten de ochtendspits binnen het project ‘Anders roosteren’.

Dat is vijf procent van het totale aantal leerlingen dat iedere dag met het openbaar vervoer naar de stad Groningen gaat. Het Alfa-college, Noorderpoort en Terra College laten hun studenten na 9:00 uur ‘s morgens beginnen met de lessen.

Studenten konden daarnaast op initiatief van projectorganisatie Groningen Bereikbaar hun OV-weekproduct om laten zetten naar het weekendproduct, waarbij zij doordeweeks ook buiten de ochtendspits gratis mochten reizen. Studenten die wonen buiten de stad mochten eveneens kiezen voor een variant waarbij ze geen gratis reizen buiten de ochtendspits kregen, maar een e-bike. Bij deze experimenten was 90 procent van de deelnemers enthousiast.

Groningen Bereikbaar wil de komende jaren nog eens 900 studenten en 200 medewerkers van onderwijsinstellingen uit de spits halen. In totaal reizen 18.000 van de 90.000 scholieren en studenten dagelijks met bus en trein naar de stad en binnen de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *