De ADV houdt de wagenparken, oud en nieuw, bij

Al 55 jaar is de ADV (Autobus Documentatie Vereniging) in Nederland actief. Een club van hobbyisten die zich bezighouden met het in kaart brengen van de wagenparken van de Nederlandse busvervoerders en hun voertuigen. Sinds 1977 is er een actieve afdeling Noord.

Deze afdeling komt ieder jaar tien keer bij elkaar. “Daarvan is meestal 9 keer een bijeenkomst bij De Gouden Leeuw in Zuidlaren en één keer een excursie”, zegt Geert Talsma. Hij is voorzitter van de Noordelijke afdeling. In de bijeenkomsten probeert de vereniging de actuele ontwikkelingen een podium te geven. “Voor het komend jaar staat er een excursie rond het thema waterstof op het programma. Daarbij willen we één van de waterstofbussen van Qbuzz gebruiken om oude routes van de GADO met historische punten als stallingen en overstappunten aan te doen”, zegt Talsma. Ook is het de bedoeling tijdens die excursie een bezoek te brengen aan het waterstofvulpunt in Delfzijl.

Het programma van de afdeling laat ook andere bijzondere thema’s zien. Zo staat in december een middag over bussen van fabrikant VDL in IJsland op het programma. Dan komen de IJslandse vervoerders SBA, Stræto, Sterna en RE met hun inzet van deze bussen aan bod. Het gaat hierbij over nieuwe bussen die deze vervoerders bij de Nederlandse fabrikant hebben aangeschaft.

Leden van de ADV in het hele land krijgen onder meer de Autobuskroniek thuisgestuurd. Onder bushobbyisten is dit het blad waar men op de hoogte blijft van het OV-nieuws, verslagen van de diverse afdelingen en wagenparkmutaties. Mutaties in het wagenpark vinden plaats wanneer een vervoerder besluit een voertuig te verhuizen van stalling of concessiegebied. Dit gebeurt regelmatig in het Nederlandse busvervoer. Ook verkoopt men online diverse artikelen.

Het staat voor iedereen open lid te worden van de ADV. Dat kan simpelweg via de website www.advweb.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *