Groningen en Drenthe krijgen in de nieuwe busconcessie die eind dit jaar ingaat het schoonste buswagenpark in Nederland van dit moment. Alle stadsbussen, een deel van de streekdienst en een groot deel van de Q-link-lijnen worden in december elektrisch.

De 45 stadsbussen in Groningen, Assen en Emmen worden allen vervangen. Daarnaast worden de Q-link-lijnen 1, 2, 3, 4 en 5 vanaf december volledig elektrisch uitgevoerd. Daarnaast komen er zestig elektrische streekbussen.

De overige bussen gaan rijden op HVO, een soort biodiesel. Dat is niet zero emissie, maar wel schoner dan normale diesel. Op dit moment rijden er eveneens twee waterstofbussen in Groningen en Drenthe. Deze blijven rijden. In 2020 worden er twintig en mogelijk dertig nieuwe waterstofbussen aangeschaft.

De Q-link-lijnen 6, 12 en 15 worden op termijn ook elektrisch, maar nog niet meteen. De nieuwe bussen worden allemaal voorzien van comfortabele stoelen, airco, wifi en usb-oplaadpoorten. De aanschaf van deze bussen is het gevolg van de eisen die werden gesteld voor de nieuwe busconcessie, die half december ingaat. Qbuzz zal in deze concessie in Groningen en Drenthe blijven rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *