Veel studenten hebben al stress van tentamens, en afgelopen week kwam daar het nieuws bij dat het openbaar vervoer een dag gaat staken om aandacht te vragen voor het pensioen. Op het Hoofdstation in Groningen blijkt de dag voor de staking dat scholieren hun hoofd koel houden.

Romeno Bult (21) uit Groningen staat met een sigaretje in zijn mondhoek en oordopjes in te wachten op lijn 3 naar Lewenborg. Romeno moet naar zijn school, het Alfa-college aan de Kluiverboom, waar hij de opleiding tot onderwijsassistent doet. Hij weet nog niet hoe de dag van morgen zal verlopen. ‘Ik ga normaal altijd met de bus, ik heb ook wel een fiets, maar die is toevallig nu net kapot’, zegt hij. ‘Morgen heb ik gewoon school. Ze hebben vorige week al gevraagd wie er met de bus moet komen, maar tot nu toe heb ik verder nog niets concreets gehoord. Ik weet dus nog niet of ik vrij ben morgen, maar ik verwacht dat ik straks op school wel meer zal horen.’ Aangezien Romeno geen beschikking heeft over zijn fiets, blijft er volgens hem maar één andere optie over: ‘dan moet ik lopen, maar dat duurt wel even’, zegt hij lachend.

Op één van de betonnen bankjes tegenover de perrons zitten Luna (19) uit Elsloo en Helena (20) uit Muntendam. Ze volgen de opleiding International Business op het Noorderpoort. Zij balen niet zo heel erg, want er stond een examen op het programma voor dinsdag. ‘Die is verplaatst, want niet iedereen heeft een auto om naar school te komen’, zegt Luna. Geleerd voor het examen hadden de dames nog niet. Helena had dinsdag ook een training op haar werk. ‘Die is ook verplaatst, naar woensdag, dus ze houden gelukkig wel overal rekening mee’, zegt ze. ‘Toch is het alsnog wel irritant.’

Voor de dames is het nieuw dat er een examen verplaatst wordt vanwege een OV-staking. ‘We hebben het wel eerder gehad dat er examens waren tijdens stakingen, maar die werden niet verplaatst, toen moesten we ondanks de staking gewoon komen’, zegt Luna.

Het drietal snapt wel waarom er wordt gestaakt. ‘Ik snap het opzich wel dat er wordt gestaakt, want hoe ouder mensen worden, hoe minder goed mensen kunnen rijden’, zegt Helena. ‘Iedereen heeft er ook last van, dus de staking heeft wel degelijk zin’, concludeert Luna. ‘Mensen willen ook genieten van hun ouwe dag, en als het zo door blijft gaan, wordt dat wel minder.’ Romeno vindt het niet heel erg: ‘Ik denk dat iedereen het recht heeft om te protesteren waar ze voor staan. Zelf wel ik later ook op tijd met pensioen, als je je hele leven gewerkt hebt, wil je misschien ook wel eerder genieten’.

Het examen van Luna en Helena wordt later deze week ingehaald. ‘We weten alleen niet precies wanneer, als het goed is overmorgen’, kijken ze elkaar twijfelend aan. ‘Is het dan geen Hemelvaart?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *