Campus is weer goed bereikbaar/ 6 minuten leestijd

Volgende week begint het nieuwe studiejaar voor studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool. Daarmee zijn er dagelijks weer duizenden mensen op de Zernike Campus. Met het einde van de zomervakantiedienstregeling wordt er weer volop van en naar de campus gereden.

De volgende lijnen komen op de campus:

Q-link 1 (Zuidhorn – P+R Reitdiep – Zernike Campus – Station Noord – UMCG Noord – Grote Markt – Hoofdstation v.v.)

Q-link 1 verbindt de binnenstad van Groningen met de campus. De bus rijdt (voorlopig nog) over de Grote Markt en heeft zijn bushalte aan de voet van de Martinitoren. De reistijd naar Zernike is tussen de 15 en 20 minuten. Onderweg komt de bus langs knooppunt UMCG Noord (aansluiting op bussen vanuit de regio en de wijken Beijum en Lewenborg) en Station Noord (aansluiting op de treinen vanuit Delfzijl en de Eemshaven). Q-link 1 komt ook op het Hoofdstation, maar vanaf daar is Q-link 15 sneller. Vanaf Zernike wordt er doorgereden naar het station van Zuidhorn. Daar is aansluiting op de trein van en naar Leeuwarden. Reizen via Zuidhorn is in dat geval sneller dan via het Hoofdstation.

Q-link 2 (Station Europapark – UMCG – Station Noord – Zernike Campus – P+R Reitdiep v.v.)

Q-link 2 is een rechtstreekse lijn vanaf het Station Europapark naar de campus. Er wordt via het Hanzeplen naar knooppunt UMCG Noord gereden. Vanaf daar rijden lijn 1 en 2 dezelfde route tot en met P+R Reitdiep. Zo ontstaat er op dit trajectdeel een frequente dienstregeling. Q-link 2 is vooral handig voor treinreizigers uit de richting van Veendam, Winschoten, Assen en Zwolle. Met een overstap vanuit de stoptrein of Sprinter is het met Q-link 2 sneller reizen dan via het Hoofdstation. De reistijd van Station Europapark naar de campus is ongeveer 25 minuten. De bus rijdt ‘s avonds na 21:30 uur en op zondag niet.

Lijn 9 (P+R Reitdiep – Paddepoel – Oranjebuurt – Westerhaven – Centrum – Hoofdstation – De Wijert v.v.)

Lijn 9 is een stadslijn die drie verschillende routevarianten kent. Eén daarvan is bovengenoemde, welke maandag tot en met zaterdag tot het begin van de avond rijdt. Lijn 9 is vooral bedoeld voor lokaal verkeer en heeft richting de campus vooral een functie voor de omgeving Westerhaven en Oranjebuurt. Vanaf het station en vanuit Paddepoel zijn andere lijnen naar Zernike altijd sneller, omdat er rondjes door de binnenstad en de wijk Paddepoel worden gereden. Dat is ook te zien in de reistijd, want vanaf het Hoofdstation duurt een ritje naar de campus 25 minuten.

Q-link 15 (Hoofdstation – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)

Q-link 15 is de drukste en belangrijkste lijn in dit overzicht. Er wordt een snelle route van het station naar Paddepoel en Zernike gereden, via de ringweg. Onderweg wordt daarbij niet gestopt tot Paddepoel. De bus rijdt vaak (tot 12 keer per uur), dus vooraf kijken wanneer de bus gaat is niet nodig. Lijn 15 wordt gereden met extra grote bussen waar bijna 200 mensen in passen. Een ritje duurt 15 minuten. De bus rijdt doordeweeks tot 19:00 uur ‘s avonds. In de vakanties wordt er flink minder gereden.

Lijn 17 (Roden – Peize – P+R Hoogkerk – Vinkhuizen – Paddepoel – Zernike Campus v.v.)

Lijn 17 is een directe lijn tussen de campus en P+R Hoogkerk, waar veel overstapmogelijkheden zijn naar Friesland en het Westerkwartier. ‘s Ochtends starten enkele ritten van lijn 17 al in Roden. De bus rijdt rechtstreeks via Vinkhuizen en Paddepoel en rijdt alleen in de spits.

Lijn 26 (Assen M.L. Kingweg – P+R Haren – Zernike Campus v.v.)

Lijn 26 is een rechtstreekse lijn tussen Assen, halte M.L. Kingweg en de campus. Onderweg wordt alleen gestopt bij het Peelerpark, het P+R-terrein in Haren en de Van Ketwich Verschuurbrug. Bij drukte voor het Julianaplein mag lijn 26 over de vluchtstrook rijden. De rit duurt vanuit Assen tot campus iets meer dan een half uur. Er wordt alleen gereden in de brede spitsuren.

Lijn 27 (Stadskanaal – Gieten – P+R Haren – Zernike Campus v.v.)

Lijn 27 rijdt rechtstreeks vanaf het busstation in Stadskanaal naar de campus. Er wordt voornamelijk gereden via de route van Qliner 312, met bijbehorende bushaltes. In Groningen wordt bij de Van Ketwich Verschuurbrug op verzoek van uitstappende passagiers gestopt, en vervolgens via de ringweg naar de campus gereden. Deze rechtstreekse lijn doet er vanaf Stadskanaal precies een uur over.

Lijn 171 (Veendam – Hoogezand – UMCG – Station Noord – Zernike Campus v.v.)

Lijn 171 biedt een rechtstreekse dienst voor Veendam, Borgercompagnie en Hoogezand met de campus. In tegenstelling tot de andere directe lijnen, heeft lijn 171 onderweg veel haltes. Vanaf Hoogezand wordt via de A7 naar Groningen gereden.Bij binnenkomst in Groningen volgt lijn 171 de route van Q-link 2 naar de Zernike Campus. Er wordt doordeweeks eens per uur overdag gereden, ook buiten de spits.

Lijn 335 (Bolsward – Sneek – Joure -Heerenveen – Zernike Campus v.v.)

Qliner 335 verbindt een groot deel van het westen van Friesland rechtstreeks met de Zernike Campus. De dienst wordt uitgevoerd door de Friese concessiehouder Arriva. Buiten de vakanties wordt in de spitsrichting ieder uur gereden.

Lijn 604 (Drachten – Zernike Campus)

Lijn 604 rijdt twee ritten in de ochtendspits naar Groningen. Vaak worden deze ritten uitgevoerd met een touringcar. De bus vertrekt in Drachten vanaf het Van Knobelsdorffplein en rijdt via het Transferium Oost naar de A7. Bij bijvoorbeeld Marum en Boerakker wordt op de afrit van de A7 gestopt. Bij Hoogkerk wordt de snelweg verlaten en wordt er rechtstreeks naar Paddepoel gereden, om vervolgens door te rijden naar de Zernike Campus. Op P+R Hoogkerk wordt niet gestopt. De bus rijdt niet tijdens de vakantiedienstregeling.

Lijn 665 (Winsum – Zernike Campus non stop)

Lijn 665 is een lijn welke dient als versterking voor de trein tussen Winsum en Station Noord. Het grote voordeel van lijn 665 is dat deze zonder tussenstop een directe route naar de Zernike Campus rijdt. Er is geen vaste dienstregeling voor deze lijn, er wordt alleen gereden bij grote drukte.

Lijn 679 (Winschoten – Zernike Campus)

Door de overstap op Station Europapark is de campus al goed bereikbaar, maar in de ochtendspits rijdt er ook één rechtstreekse busrit vanuit Winschoten naar de campus. Dit is lijn 679. De bus vertrekt vanaf het station in Winschoten en stopt onderweg niet.

Tijdens de zomerperiode vonden er veel werkzaamheden aan de wegen op de campus plaats. Deze zijn allemaal klaar voor de start van het nieuwe studiejaar. Bij de entree van de campus bij de Crematoriumlaan zijn nu stoplichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *