Het buitenterrein van het pand aan de Koningsweg 12. Foto: Google Streetview

Qbuzz wil aan de start van de nieuwe busconcessie halverwege december een tweede locatie aan de oostkant van de stad Groningen betrekken. Eerder waren er plannen voor een vestiging aan de Euvelgunnerweg, achter de Gamma, maar inmiddels is duidelijk dat de vervoerder haar oog heeft laten vallen op het voormalige pand van Raab Karcher aan de Koningsweg.

Dit pand staat al langere tijd leeg. Sinds zes jaar wordt het bewoond door krakers. Zij kraakten het pand omdat volgens de eigenaar volgens hen geen plannen had met het pand en omdat zij verloedering tegen wilden gaan. Raab Karcher heeft het pand recent verkocht aan Cornelis Beheer. Deze partij gaat het verhuren aan Qbuzz.

De krakers en Raab Karcher hebben afspraken gemaakt over de manier van handelen bij de komst van een nieuwe gebruiker van het pand. Raab Karcher zou de krakers dan tijdig informeren. Nu hebben de krakers te horen gekregen dat zij op 1 november uit het pand moeten zijn.

De krakers zijn niet tegen de komst van bussen op korte termijn op het buitenterrein, zeggen zij in een verklaring. Ze hebben Qbuzz een voorstel gedaan hiervoor. De krakers zien het echter niet als realistisch om binnen enkele dagen het pand leeg te ruimen en te verhuizen.

Volgens RTV Noord heeft nieuwe eigenaar Cornelis Beheer enkele maanden geleden geprobeerd contact te zoeken met de krakers en ze gevraagd het pand per 1 november te verlaten, zonder het gewenste resultaat. Donderdag dient er een kort geding voor de rechtbank.

Qbuzz wil het pand aan de Koningsweg gebruiken voor een deel van haar wagenpark van elektrische stadsbussen. Met een stalling aan de oostkant van de stad worden ‘mat-ritten’ naar beginpunten als Ruischerbrug en Meerstad aanzienlijk korter.

[mappress mapid=”181″]

3 gedachte over “Krakers oneens met snelle ontruiming toekomstig Qbuzz-pand”
  1. Slecht dat een semi-publieke organisatie als Qbuzz een bewoonde locatie kiest voor haar bussen. In de omgeving daar zijn genoeg andere mogelijkheden.

    1. Voor de locatie aan de stettinweg/euvelgunnerweg is al een bouwvergunning afgegeven, ik vraag me af waarom ze daar niet verder gaan……

    2. Zover ik weet is kraken verboden bij wet. In dat opzicht zou de eigenaar van het pand iets moeten doen eraan. Nu weet ik dat Nederland weinig heeft met harde aanpak.

      Echter wordt gezocht naar een goede locatie en een analyse van kosten gemaakt. Dit pand ligt wel beter vergeleken met Euvelgunnerweg (minder afstand naar beginpunten), dus zal dit wel goedkoper zijn voor Qbuzz. Er zal daar wel weinig betere plekken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *