Qbuzz is vandaag begonnen aan haar tweede periode als busvervoerder in Groningen en Drenthe. De nieuwe concessie (het contract voor het busvervoer) is zondag ingegaan, tegelijk met de nieuwe dienstregeling voor 2020.

De grootste wijzigingen zitten vooral in het concessiegedeelte. Er worden nieuwe eisen gesteld aan bijvoorbeeld bussen. Een belangrijke verandering is de komst van elektrische bussen. Daarvan rijden er straks 164 in beide provincies.

Veel van deze bussen zijn inmiddels binnen en rijden op de lijndienst. De elektrische bussen voor Q-link zijn er nog niet allemaal. Er reed al wel een klein aantal van deze bussen, maar de meeste ritten op deze lijnen worden voorlopig nog met de oude bussen gereden. Zij worden 1-op-1 vervangen door de nieuwe bussen van de Franse fabrikant Heuliez.

Op de stads- en streekdiensten en Qliners rijden de nieuwe bussen wel allemaal sinds zondag. Dat verloopt vrijwel zonder problemen, op enkele kleine kinderziektes na. Zo had een klein aantal bussen de bestemming op de voorkant nog niet en tellen de bussen op de stations nog niet af naar de vertrektijd.

Sommige oude bussen krijgen een tweede leven. Zij blijven bij Qbuzz en gaan -al dan niet tijdelijk- rijden rond Utrecht en Dordrecht. Chauffeurs uit Utrecht halen dit weekend deze bussen op uit Groningen.

Maandagochtend is de eerste spits en zal de echte vuurdoop van de nieuwe dienstregeling zijn. Wat er precies is gewijzigd is hier te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *