Honderden treinliefhebbers en andere geïnteresseerden beleefden een leuke zaterdag op het Hoofdstation van Groningen. de waterstoftrein, welke momenteel testritten rijdt tussen Groningen en Leeuwarden, stond daar opengesteld voor publiek.

Spoor 1a was de plek waar ‘s ochtends om 11:00 uur een grote groep medewerkers en vertegenwoordiger van de betrokken partijen als de provincie Groningen en ProRail verzamelden om de trein van binnen te bekijken. Ook minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen was hierbij aanwezig.

Na hen mochten in de middag de overige bezoekers de trein in. Dat trok veel treinspotters en fotografen. Medewerkers van ProRail, fabrikant Alstom en Dekra beantwoorden vragen van belangstellenden.

Er zijn inmiddels 17 proefritten gemaakt, waarbij steeds een stapje verder wordt gegaan. Doordat de trein niet kan communiceren met het beveiligingssysteem op het Nederlandse spoor werden er tijdens de eerste testrit verkeersregelaars ingezet om te kijken of spoorwegovergangen wel sloten. Dat ging goed. Tijdens de testritten zijn er steeds twee machinisten in de cabine aanwezig voor de veiligheid. Er volgen nog drie proefritten de komende week.

Treinen op waterstof maken waarschijnlijk hun debuut in 2024 op het nieuw te openen traject tussen Veendam en Stadskanaal. De partijen zien deze lijn als zeer geschikt voor het rijden op waterstof. Voor het zover is zal er nog verder getest moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *