Foto: Alstom

Arriva, de Provincie Groningen, ProRail, Engie en fabrikant Alstom hebben donderdagmiddag de handtekeningen voor de proef met een waterstoftrein gezet. Dat deden zij tijdens de Klimaattop Noord-Nederland in Groningen.

De proef betekent dat er een waterstoftrein gaat rijden tussen Groningen en Leeuwarden. Dit is de Coradia iLint van Alstom, de eerste trein die op waterstof kan rijden. De trein kan met een volle tank en afstand van 1000 kilometer afleggen en heeft een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur.

De wens bestaat om de dieseltreinen in het noorden te vervangen door milieuvriendelijker exemplaren. De proef is bedoeld om te kijken of rijden op waterstof in het spoorsysteem past.

De trein rijdt al op proef in andere gebieden, zoals in de omgeving van het Duitse Cuxhaven en Bremerhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *