Foto: NS

Minister-president Mark Rutte heeft maandagavond in een live-televisietoespraak bekendgemaakt dat Nederland vanaf dinsdag tot en met 19 januari in lockdown gaat. Daarbij vindt onder meer al het onderwijs thuis plaats. Maar wat betekent dit voor het openbaar vervoer, specifiek in Groningen en Drenthe?

Vervoerders zijn er voor nu nog niet uit, maar de eerste lockdown uit maart leert dat het aantal reizigers in het ov flink daalt. Destijds daalde het aantal reizigers met meer dan de helft en werden er coronadienstregelingen ingevoerd.

In de periode van de nieuwe lockdown valt ook de kerstvakantie. Daar zou sowieso al de zomervakantiedienstregeling gelden bij Qbuzz. Het is dan ook nog maar de vraag of er een aangepaste dienstregeling voor de andere drie weken komt.

Rutte deed in ieder geval wel nogmaals de oproep om het openbaar vervoer alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen. Dat was al een aantal weken het geval. Ook belangenvereniging OV-NL doet een beroep op de reizigers. “De overheid roept iedereen op om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Dit betekent dat deze oproep ook geldt voor het openbaar vervoer. Het ov blijft beschikbaar voor noodzakelijke reizen. Wij doen een dringend beroep op reigers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *