Wat betekent de staking voor jou? (update)/ 2 minuten leestijd

Morgen, donderdag, willen buschauffeurs in het streekvervoer gaan staken voor een betere CAO. Ze zijn het niet eens met het bod van de werkgevers en willen meer loonsverhoging en minder werkdruk, bijvoorbeeld door meer tijd te krijgen voor een sanitaire stop.

De staking heeft uiteraard gevolgen voor de reiziger. Welke dat precies zijn lees je hieronder.

  • Personeel staakt voor de CAO Openbaar Vervoer. Het overgrote deel van de buschauffeurs in Groningen en Drenthe is in dienst onder deze voorwaarden. Echter is er een klein aantal chauffeurs van de stalling Groningen die rijdt onder een andere CAO. Het is niet te zeggen of zij meedoen met de staking van hun collega’s. Daarnaast kunnen chauffeurs er ook voor kiezen zelf niet mee te doen. Van de Qliners van Arriva tussen Groningen en Drachten is niet zeker of er wordt gereden.
  • Of sommige chauffeurs niet mee willen doen met de staking lijkt niet uit te maken. Qbuzz geeft aan dat een normale dienstregeling niet uit te voeren is als het overgrote deel van de chauffeurs staakt. Dat lijkt te gaan gebeuren, want uit een eerdere peiling door de vakbonden blijkt dat de stakingsbereidheid in Groningen en Drenthe erg hoog is.
  • Het kleinschalig openbaar vervoer rijdt in principe wel (zoals stadsdiensten Assen, Hoogeveen en Meppel). Die chauffeurs rijden voor taxibedrijven. Ook de Pendelbus Binnenstad in Groningen rijdt, deze valt onder de gemeente. Vrijwilligers van bijvoorbeeld buurtbussen krijgen zelf de keuze of zij solidair zijn met hun Qbuzz-collega’s. Buurtbusvereniging Duurswold heeft al aangekondigd dat hun buurtbussen en de stadsbus in Delfzijl niet zullen rijden.
  • De treinen van Arriva en NS rijden wel. In sommige delen van het land staakt het personeel van regionale treinen, maar de mensen bij Arriva in het noorden werken onder een andere CAO, de CAO Multimodaal.
  • De bussen staken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds 23:00 uur. Of de late ritten van buslijnen daarna nog worden gereden is niet duidelijk. Eventuele nachtbussen rijden wel.
  • De vervoerders adviseren iedereen rekening ermee te houden dat er helemaal geen bussen rijden en een andere manier van reizen te zoeken of, mits mogelijk, vrij te nemen of thuis te werken. Rond 5:30 uur morgenochtend maakt Qbuzz via haar online kanalen bekend of de dienstregeling zal worden opgestart.
  • De kosten van vervoersbewijzen of andere schadevergoeding worden pas door vervoerders uitgekeerd bij een rechtmatige staking die meerdere dagen duurt. Deze staking komt daar niet voor in aanmerking. Reizigers kunnen daarmee geen geld terugvragen bij de vervoerders.

Eén reactie op “Wat betekent de staking voor jou? (update)/ 2 minuten leestijd

  1. ik moet extra vakantie uren inzetten voor de gestaakte uren wie betaald dat of ik moet met de auto komen wordt niet vergoed ik betaal 280.81 euro en ben die nu kwijt door de staking en nu?????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *