De chauffeurs in het Nederlandse streekvervoer (waaronder in heel Groningen en Drenthe) staken vanaf woensdag omdat de onderhandelingen voor een nieuwe CAO nog steeds in een impasse zitten. Leden van vakbond CNV staken tot en met vrijdag, de FNV spreekt over een staking voor onbepaalde tijd. De staking komt voor onze regio op een slecht moment omdat er veel tentamens zijn en het TT-weekend op het punt van beginnen staat. Hoe kun je als reiziger het beste omgaan met de staking?

Qbuzz heeft de afgelopen dagen vanwege de stakingsdreiging in beeld gebracht welke wanneer en waar hun tentamens houden. Dit is nu duidelijk van iedere onderwijsinstelling. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk studentenritten te laten rijden, maar of alle ritten rijden hangt af van de hoeveelheid chauffeurs dat gaat staken. Qbuzz hoopt op een bezettingsgraad van 20 procent.

Naast de tentamens zit de vervoerder met nog een probleem; de TT. Die is dit weekend, en er zouden veel extra bussen en lijnen gaan rijden, onder meer tussen treinstation en circuit en campings en binnenstad. Het is onzeker hoeveel van die ritten kunnen rijden. Tijdens de races zelf op zondag zullen er meer bussen rijden dan tijdens de trainingen op donderdag en vrijdag, omdat de CNV-chauffeurs dan waarschijnlijk niet meer staken, maar de FNV is de grootste vakbond binnen Qbuzz. De kans is daarmee groot dat er alsnog een acuut probleem op de pendelbussen ontstaat. Ook hier kijkt Qbuzz met argusogen aan en wordt prioriteit aan gegeven. De extra nachtbussen zullen waarschijnlijk (vrijwel) niet rijden. Welke oplossing er uiteindelijk komt voor de TT is afwachten, de betrokken partijen zijn er wel mee bezig.

De vervoerders zijn bij de inzet op de lijnen afhankelijk van regelgeving, met andere woorden, ze mogen de staking niet breken. Dat betekent dat werkwillende chauffeurs niet overgeplaatst mogen worden van buslijn. Een lijn kan dus pas (deels) rijden als er genoeg werkwillende chauffeurs van tevoren al op die lijn stonden ingepland. Na de studenten en TT krijgen ziekenhuizen en maatschappelijk belangrijke bestemmingen prioriteit.

Reizigers die een abonnement voor de bus bezitten, kunnen voor de stakingsdagen een deel van de abonnementskosten terugvragen bij de vervoerder. Contact opnemen met de vervoerder via een speciaal daarvoor bedoeld formulier op de website volstaat.

Tenslotte rijdt het kleinschalig vervoer (Cityline Assen, De Bij Hoogeveen enz.) wel. Zij vallen niet onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als de buschauffeurs.

Een gedachte over “Wat kun je doen tijdens de staking?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *