Het dagelijks bestuur van het OV-bureau Groningen Drenthe heeft de busdienstregeling voor het komende jaar definitief vastgesteld. Bijna alle voorgestelde wijzigingen zijn blijven staan.

Dat betekent onder meer dat de stadslijnen 1 en 2 in Emmen definitief geschrapt worden. Verder gaan ook de plannen voor een nieuwe route van lijn 5 langs Meerstad op de langere termijn door. Dat betekent dat Engelbert en Middelbert hun huidige busverbinding kwijtraken.

Sommige plannen worden aangepast of gaan toch niet door, bijvoorbeeld op lijn 45, 139 en 637. Deze blijven toch (deels) rijden. Op lijn 133 volgt anderzijds onverwacht nog een aanpassing: twee ritten die nu langs Iederz in Groningen rijden, zullen dat niet langer doen. Dit hele jaar werd er bij deze halte slechts 12 keer in- en uitgechecked.

Het OV-bureau ontving twee petities over de nieuwe dienstregeling. Eén daarvan kwam uit Emmen, tegen het verdwijnen van de lijnen 1 en 2, de ander kwam uit de omgeving van Een, Norg en Zuidvelde, waar lijn 84 van Arriva verdwijnt. Beide plannen gaan ondanks de petities gewoon door.

Uiteindelijk gaan er drie procent minder bussen rijden. Door extra financiële middelen vanuit beide provincies en de gemeente Groningen is het mogelijk de schade voor het busvervoer na het wegvallen van de bereikbaarheidsvergoeding van Het Rijk beperkt te houden. “Het afschalen van het aantal busritten is een pijnlijk besluit. We realiseren ons heel goed dat dit voor sommige reizigers betekent dat ze een reisalternatief moeten zoeken of verder moeten lopen of fietsen naar een bushalte. We hebben ons uiterste best gedaan deze pijn zoveel mogelijk te beperken”, zegt de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk als voorzitter van het dagelijks bestuur van het OV-bureau.

De nieuwe dienstregeling gaat op zondag 11 december van start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *