Wanneer er geen extra geld komt voor het openbaar busvervoer in Groningen en Drenthe, dan wordt er waarschijnlijk ingekrompen op acht buslijnen. Het Dagblad van het Noorden weet te melden om welke lijnen dit gaat.

Allereerst staan de lijnen 45 (Loppersum – Delfzijl) en 637 (Zoutkamp – Zuidhorn) op de wip. Deze lijnen moesten vorig jaar wat het OV-bureau betreft eigenlijk al verdwijnen maar worden nu bekostigd door de provincie. In Groningen gaat het verder om de lijnen 17 (Winschoten – Scheemda), 36 (Oldehove – Winsum), 43 (Woldendorp – Delfzijl), 77 (Gieten – Bareveld) en 174 (Veendam – Zuidbroek). In de stad Groningen zou ook worden ingegrepen. Lijn 8 wordt ingekort tot het traject Hoogkerk – Hoofdstation en lijn 19 rijdt in het zuiden van de stad nog slechts tot de Zuiderflat. Daarnaast rijdt spitslijn 17 in die situatie niet meer. Dit zijn drie stadslijnen die in de dagelijkse uitvoering aan elkaar zijn gekoppeld.

In Drenthe gaat het om lijn 59 tussen Gieten en Exloo. Daarnaast wil men ook de routes van een aantal lijnen strekken of minder vaak rijden. “We verwachten dat onze reizigers kunnen leven met standaard vier in plaats van zes bussen per uur. Of met twee in plaats van vier op sommige stadslijnen”, zegt Jorne Bonte van het OV-bureau tegen DvhN. Het gaat bijvoorbeeld om Qliner 304 in de spits. Wel moet die bus op zondagavond juist vaker gaan rijden.

Er is ook positief nieuws rond lijn 109 tussen Assen en de Zernike Campus in Groningen. Deze lijn stond al eerder op de wip maar wordt, mede dankzij politieke inzet uit de gemeente Tynaarlo, veranderd in een normale streeklijn. De bus gaat dan ook stoppen langs de N386 bij Donderen, waarmee dat dorp weer een busverbinding krijgt. Ook lijn 1 in Assen krijgt een nieuwe route, waarbij de bus bij het TT-circuit door gaat rijden langs de TT-Hall naar Graswijk.

De Provinciale Staten in beide provincies en gemeenteraad in Groningen moeten nog praten over de voorstellen van het OV-bureau en hebben als samenwerkingspartners in het bureau de mogelijkheid geld beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld om sommige lijnen alsnog te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *